Tekst Bjørg Owren/ifi.no, foto: Bjørg Owren/ifi.no og Chera Westman/ifi.no

Dette er et enkelt, men svært nyttig sommertips til alle hus- og hytteeiere som har beiset eller malt trekledning på huset. 

UFORSIKTIG_Foto_CheraWestman_ifi
Når du ikke er forsiktig nok når du stabler ved, blir det fort småskader i malingfilmen.

Uunngåelig at det skjer skader

Det er fort gjort at kledningen får en skramme. Kanskje har du vært uheldig med en bilhenger eller snøfreseren ble litt vel nærgående i snøføyka sist vinter. Uansett årsak, dersom du oppdager at kledningen på huset har en skramme slik at malingsfilmen er ødelagt, ta reparasjonen med en gang.

Det er både tid og penger å spare på å ta skaden med en gang. Da unngår du at fukt trenger inn i treverket og angriper overflatebehandlingen innenfra. 

IKKE-VENT_Foto_BjørgOwren_ifino
Her er ikke signalene blitt tatt skikkelig på alvor.

Kan sammenlignes med skadedyr

Fukt er som mus og andre skadedyr, selv med små innganger trenger de seg inn og gjør stor skade. Dersom «såret» får stå ubehandlet til neste gang huset skal males, vokser skaden og grunnarbeidet blir mer omfattende og tar lengre tid å utbedre.

Når skaden flikkes med en gang, er treverket friskt og det er ikke nødvendig med ekstra skraping. Det eneste du trenger er å pensle grunning på området som er skadet og flekkmale over når grunningen er tørr.

Det samme tipset gjelder dersom du oppdager oppsprekking rundt endeved, spikerhull og stifter. Ta en tur rundt huset og sjekk tilstanden nå, så er du sikker.

– En halvtimes jobb nå sparer deg for flere timers arbeid om et par år, lyder oppfordringen fra IFIs fagpanel for maling.