Nylig tapte motstandere av prosjektet i Fredrikstad Tingrett, men anker nå videre til neste rettsinstans. Selskapet som eies av investorene Rasmus Os, Helge Mørk, Erik Klaveness og Henning Forsberg, har på sin side gått til sak mot Staten i et forsøk på å få opphevet forbudet mot seksjonering. De mener det ikke er nødvendig med noen seksjonering før byggearbeidene starter.

Kjendis-felttog mot

Prosessen med hytteanlegget skriver seg tilbake til 2004. Da ble planene lansert for 38 hytter tilknyttet Hankø Fjordhotell. Men prosjektet møtte stor motstand både i lokalbefolkningen og blant hyttenaboer. Blant de siste er kjente størrelser som filmregissør Harald Zwart, forfatter Ari Behn og kronprinsesse Märtha Louise. Rasmus Os som er deleier i Hankø Utvikling, kaller ifølge Fredriksstad Blad motstanderne av utbyggingen for «aktivister» og hevder de kommer med påstander uten forankring i fakta.

Les også: Ampert om Hankø-hyttene

Naboene anker saken

Planene har gått fram og tilbake i Fredrikstad kommune, vært hos Fylkesmannen i Østfold og i Miljøverndepartementet – før den i høst kom for Fredrikstad Tingrett. Naboene benyttet en servitutt fra 1919 som sier at nye tomter på øya skal være på minst to mål ved tomtesalg. I retten ble denne bestemmelsen brukt for hva den var verdt for å hindre utbyggingen, men retten delte altså ikke dette synet. Naboene har nå anket saken til en høyere rettsinstans. Advokat Rasmus Asbjørnsen mener motstanderne har formidlet korrekte fakta. – Vi presenterer saken slik vi mener er riktig. Det faktum at de velger å saksøke illustrerer at det ikke er urealistisk at de vil seksjonere. Dermed står saken i en litt annen stilling, sier Asbjørnsen til Dagens Næringsliv.