Oppdrettsnæringen vokser, og driftsenhetene blir større. Det gjør også tallet på oppdrettslaks som rømmer fra anleggene.

Tall fra Fiskeridirektoratet viser at over en halv million oppdrettslaks og ørret har rømt hittil i år. Dette er imidlertid bare innrapporterte rømlinger. Trolig er det virkelige tallet dobbelt så høyt.


Bekymret
Spredningen av oppdrettslaksen bekymrer myndigheter og miljøvernere. Oppdrettslaksen bringer med seg sykdommer, lus og skaper problemer for villaksen.

For å beskytte villaksbestanden vurderer Direktoratet for naturforvaltning å stenge flere vassdrag for laksefiske. Det får rettighetshavernes interesseorganisasjon, Norske Lakseelver, til å se rødt. Styreleder Aage Wold frykter at et slikt tiltak kan ødelegge næringsgrunnlaget for en rekke lokalsamfunn:

– Det er et helt meningsløst forslag, og det forteller hvor alvorlig situasjonen er. Stengte vassdrag, eller sterke begrensninger i fiskeperioden kan gi katastrofale konsekvenser for dem som lever av sportsfiskerne, sier Wold til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ifølge styrelederen gir sportsfisket i lakseelvene rundt 1,3 milliarder kroner i inntekter årlig, og bare en tidel av omsetningen kommer fra salg av fiskekort.


Stenge Namsen?
I en utredning vurderes muligheten for å stenge av den populære lakseelva Namsen i Nord-Trøndelag.

– Hele samfunnet ved Namsen er bygget opp omkring sportsfisket. En stengning vil gå utover reiselivsnæringen, hoteller, vertshus og ikke minst rettighetshaverne langs elva. I stedet for å stenge lakseelvene, bør myndighetene heller stenge de oppdrettsanleggene som skaper problemene, sier Aage Wold. (ANB)