Utstillingen åpnet på Exporama-senteret ved lunsjtider i går. 200 utstillere er på plass når storinnrykket av hytteinteresserte setter inn i dag, lørdag og søndag. Spesielt ved årets utstilling er det rekordstore innslaget av hytteprodusenter og leverandører. En av nyhetene som presenteres under messen er den nye lafteknuten fra Røroshytta. Den er beskrevet som en revolusjon innenfor lafteteknikken.

 

Jan Bj. Bårdstu viser fram Røroshyttas nye lafteknute på hyttelivsmessen på Hellerudsletta.

- Produksjonen av den nye lafteknuten startet i oktober i fjor og femten hytter ble levert med denne knuten fram til årsskiftet. Siden januar har Røroshytta levert ytterligere 21 enheter. Alle hyttevarianter fra Røroshytta er nå basert på denne nye teknologien, sier Røsroshyttas representant på hyttelivsmessen, Jan Bj. Bårdstu til hytteavisen. no.

Lafteknuten ansees å være det svakeste punktet i laftede bygninger i forhold til vær og vind. Røroshyttas bestrebelser har derfor gått på å lage en knute som sørger for at hytta er tett mot så vel vind som vanninntrenging.

- Knuten er testet under de mest ekstreme forhold og har oppnådd verdier som er tre ganger bedre enn kravet til bindingsverksbygg. Den tåler utmerket påkjenninger av det kraftigste slaget. Vi erfarer derfor at våre laftehytter har appell i nye markeder, for eksempel ut mot kysten hvor været kan være ekstremt, sier Bårdstu.

Forskningsmidler
Knuten er beskrevet som en ”revolusjon”. 400 000 kroner er samlet sett brukt på utviklingsprosjektet, hvorav Norges forskningsråd har bidrattt med 100 000.

Røroshyttas hytter er alle basert på maskinlafting og laminert tømmer. Dette øker bæreevnen og gjør det mulig med større vindusflater i laftede bygg. Dessuten holder trevirket seg mer stabilt på denne måten; det verken sprekker eller vrir seg, sier Jan Bj. Bårdstu.