Ordfører Simen Bjørgen (Sp) i Lom i Oppland sier at raske og effektive uttak av skadedyr er viktig for å kunne opprettholde en forsvarlig rovdyrforvaltning i Norge.

– Dersom regjeringen ikke sørger for jegerlønn i forbindelse med statsbudsjettet i høst, vil mange av brukene i Lom være uten beitedyr i framtiden, sier Bjørgen til Nationen.


Gisler for staten
Ordfører i Vågå, Rune Øygard (Ap), sier bygdefolk over hele landet utfører gratis rovdyrjakt for millioner av kroner hvert år.

– Vi er blitt gisler for statens tafatte forvaltningspolitikk, sier han.

I kommunene Lom og Vågå har det pågått jakt på jerv i Finndalen og fjellområdene rundt i over en måned. Rundt 30 jegere i de to kommunene har stilt opp for å få has på jerven som har drept et stort antall lam og søyer denne beitesesongen.

– Dersom tre jegere i snitt har vært ute i fjellet hver dag, kan det fort bli snakk om rundt 1.000 timer som er brukt til å jakte på jerv bare i Vågå og Lom så langt i år. Lønna for denne jakta vil da ligge på rundt 200.000 kroner, og dette må staten nå se alvoret i og ta ansvar for, sier Rune Øygard.


Flere millioner
Ordførerne mener det er snakk om gratis jaktinnsats verdt flere millioner kroner for å få tatt ut rovdyr som myndighetene har gitt fellingsløyve på.

Utmarksrådgiver Lars Kveberg i Norsk Sau og Geit (NGS) opplyser at organisasjonen, med rundt 400 lokallag og 14.000 medlemmer, i årevis har kjempet for at felling av skadevilt ikke skal baseres på dugnad. (ANB)