Rypene bør føle seg utrygge i ukene som kommer. Foto:©istockphoto.com/Dmitry Deshevykh

50.000 småviltjegere ser over utstyret og sjekker ammunisjonsbeholdningen i disse dager. Nest etter hvordan det står til med rypebestanden, er de mest spent på om de får brukbart vær å gå i.
– Det blir sol og blå himmel, lyder det forlokkende fra statsmeteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt.

Begunstiget
Det er nesten hele Vestlandet, Trøndelag og Nord-Norge som blir begunstiget med slikt vær i midten av neste uke.
– Et høytrykk legger seg til over Nord-Norge, og her er utsiktene svært bra, sier Håkon Mjelstad.
I nord blir det rolige vindforhold i hele neste uke, etter hvert sørlig bris og til og med stigende temperaturer. Mjelstad tror dagtemperaturer rundt 15 grader skal være mulig mange steder, pluss sol. Til og med i Finnmark skal temperaturen trolig kunne leses av med to siffer i neste uke.

Kanskje hele landet
Når det gjelder langtidsvarselet for Sør-Norge lyder meldingen på østlig bris, senere sørøstlig, endog med kuling på kysten.
– Østafjells, og det vil i praksis si Rogaland, ser det ut til å bli enkelte regnbyger, helst tidlig i perioden, sier Mjelstad.
Men han legger kortene på bordet og innrømmer at langtidsvarselet for Sør-Norge ikke er lett akkurat nå. Prognosene spriker nemlig en god del.
– For onsdag og torsdag er det nokså åpent, kanskje litt bygevær, men vi har også prognoser som kan tyde på knallvær, så det er rett og slett litt tidlig å si, forteller han.
Skulle de sistnevnte prognoser slå til, blir det fint vær under åpningen av høstjakta i hele Norge. Det er ikke vanlig kost.

Våt helg i sør
Når det gjelder helgeværet forteller Mjelstad at det ikke skiller seg så mye fra langtidsvarselet.
På Østlandet sør for Oslo, og særlig Agder og Telemark, ser det ut til å bli en fuktig helg. Det begynner å sildre ned lørdag formiddag og så blir det etter hvert regnbyger søndag.
Fra Oslo og nordover blir det stort sett opphold og perioder med sol i Sør-Norge. Temperaturen holder seg uendret (12-15 grader) eller stiger litt. Vinden vil for det meste være bris fra øst, med mulighet for liten kuling på kysten av Vest-Agder.

Ellers bra
I resten av landet blir helgeværet ellers for det meste bra. Hele Vestlandet, til og med Møre og Romsdal, får oppholdsvær og bris fra øst. Kun sør i Rogaland ser meteorologen muligheter for nedbør.
Bildet i Trøndelag er noenlunde det samme. Nord-Trøndelag kan få enkelte byger lørdag, ellers fint i begge de to midt-i-landet-fylkene.
Nordland og Troms får en vestlig vindretning. Den er ikke like gunstig, så det kan bli enkelte regnbyger, men da helst i Troms. Det samme blir tilfelle i Vest-Finnmark, litt regn, men absolutt ikke noe uvær. I Øst-Finnmark og på vidda blir det gjennomgående oppholdsvær, men litt regn søndag ettermiddag.
– Da er det meste sagt, bortsett fra at vi nå begynner å registrere den første nattefrosten, sier statsmeteorolog Håkon Mjelstad.
Til nå er det noen steder i Finnmark og i fjellene i Sør-Norge at søylen så vidt har krøpet under null om natta. Temperaturen stiger fort på dagtid, men morgenfugler i bil gjør lurt i å være oppmerksom på at nå er det den tiden igjen. (©NTB)