– Jeg har ikke konkrete tall, men min kollega og jeg fant ut at ni av ti bilister som ringte inn til oss i dag, ringte inn og spurte om de kunne kjøre ned fra fjellet med sommerdekk. Det er jo helt håpløst, sier vaktoperatør Ole-Fredrik Haugen ved Statens vegvesens veitrafikksentral til NTB.
– Det var nesten ingen andre henvendelser, understreker Haugen.

Skodd etter forholdene
Ved Veitrafikksentralen har man full oversikt over utforkjøringer og trafikkflyten på norske veier. Ole-Fredrik Haugen og hans kolleger er oppgitt over at folk ikke tar større ansvar.
– Vi er forundret hvor lite ansvarlige folk er. Veitrafikkloven sier klart at man skal være skodd etter forholdene. Er man ikke det må man sette fra seg bilen, sier Haugen.
Han nevner som eksempel to biler som var på vei ned fra Gudbrandsgard hotell på Kvitfjell som begge skled av veien mandag formiddag. Begge bilene hadde sommerdekk.
– Når man vet man skal på fjellet med familien blir det håpløst å reise med sommerdekk. Dette dreier seg om folks sikkerhet, presiserer Haugen.

Over fartsgrensen
Det verste av påsketrafikken var nok unnagjort 1. påskedag. Mandag ettermiddag var det tett trafikk på de viktigste veiene i Sør-Norge, men det var ingen kødannelse.
Vaktoperatør Ole-Fredrik Haugen opplyser i 13-tiden at trafikken på køutsatte veier som E6 sør for Hamar og E16 over Sollihøgda i Buskerud gikk henholdsvis 7 kilometer i timen under og 2 kilometer i timen over fartsgrensen.
Over Hardangervidda ble riksvei 7 åpnet for kolonnekjøring klokken 12 mandag. Dette er den eneste av fjellovergangene mellom øst og vest i Sør-Norge som har vært stengt i påsken.
– Her vil det være kolonnekjøring så lenge det er behov for det, sier Haugen.

Ille i nord
– Men verre er det for folk som skal hjem fra påskeferie i nord. Riksvei 98 over Ifjordfjellet i Finnmark er stengt, og det er usikkert om man får åpnet veien i dag, sier Haugen.
Dermed må bilister belage seg på en lang omvei via Finland for å komme seg nord for Ifjordfjellet. (©NTB)