- Det kan lønne seg å kjøpe når sesongen er på hell. Omsetningen av fritidseiendommer på fjellet er intens i forbindelse med vinter- og påskeferien, men etter påske tenker folk hus og hage framfor hyttekjøp i høyfjellet, sier Christian Haatuft i Terra Eiendomsmegling på Geilo. Endel hytteeiere som sitter med usolgt hytte kan også bli nervøse. Jo lenger tid som går jo mer desperate blir de, sier megleren og tror det kan være lurt å gå mot strømmen for å gjøre et godt kjøp.
- De fleste som vil kjøpe ved sjøen begynner å planlegge om vinteren, de fleste som vil skaffe seg hytte på fjellet
 begynner å planlegge om sommeren. Gå mot strømmen hvis du vil gjøre god butikk, råder Roar Wold i Remax Storo.

Fast mønster
Sen sommer og tidlig høst er tradisjonelt tiden da det omsettes flest hytter. Statistikken fra femårsperioden 2001 til 2006 viser at det omsettes nesten dobbelt så mange fritidseiendommer i tredje kvartal sammenlignet med første kvartal.
- Økningen i salget på ettersommeren skyldes nok også at eiendomshandel krever lang betenkningstid. Sommerferien blir brukt for å veie for og imot, antyder Jan I.Opthun i advokatfirmaet Midgaard & Opthun i Kragerø.
Den samme regelen som gjelder vinterhytter på ettervinteren er gyldig for sommerhytter på sensommeren, bekrefter Opthun.
- Megleres prissetting er ofte i overkant optimistisk. Følgen blir ”møre” selgere og lavere salgssummer når høsten nærmer seg.  

Ligg på været
Christian Haatuft mener det er mulig å gjøre gode hyttekjøp også midt i høysesongen. Visnnger i strålende sol trekker flere enn visninger i snøbyger. Mange venter til sola skinner fra skyfri himmel. Noen venter for lenge.
- Fritidsbolig er jo ikke noe man må ha. Mange utsetter å dra på visning dersom været er dårlig. Er du ivrig nok her kan du gjøre et lite kupp, poengterer Christian Haatuft.
- Godt vær gir god respons. Mandagen etter en strålende helg er det full fart på telefonen, avrunder Haatuft og merker at mange blir positivt påvirket av en helg med hyttekos hos gode venner.

Foto: Favoritthytten