Årets vinner i det norske værlotteriet til sankthans er uten tvil Nord-Norge.
– Det er ventet stort sett pent vær nord for Bodø om ettermiddagen og kvelden, med lite vind, og temperaturer rundt 15 til 19 grader. Best blir det i Tromsø, der de kan håpe på over 20 grader, sier statsmeteorolog Børje Johansson til NTB.
Bortsett fra noen spredte tåkeskyer fra Ishavet på Finnmarkskysten, tror Johansson det blir fint vær og opphold.

Vått på Østlandet
Beveger man seg sør for Bodø blir det straks våtere. Nordland og Trøndelag kan vente seg moderat regn utover ettermiddagen og kvelden lørdag, noe skiftende eller nordlig bris og rundt 15 grader på gradestokken.
– Skal vi snakke om regn, er det nok Østlandet som får det verst. Særlig Hedmark, Oppland og Oslo kan vente seg store mengder nedbør. Østfold og Vestfold kan kanskje håpe på noe opphold utover kvelden, men er det noen som har lyst til å kose seg med bål den kvelden, er det nok inne foran peisen de må sitte for å gjøre det, sier Johansson.
Han anslår at temperaturen vil ligge rundt 15-20 grader og at vinden vil være svak, bare litt frisk bris på kysten.

Helt fint på Vestlandet
I flere dager er det meldt regn, regn og mer regn hele helgen på Vestlandet, men nå har pipen fått en annen lyd hos Meteorologisk institutt.
– Ja, det har endret seg noe til det positive. Det ser rett og slett ut som det blir opphold og 15-20 grader lørdag ettermiddag og kveld. Det er utrygt for spredte, lokale regnbyger, men langt fra de tidligere prognosene våre, sier Johansson.
På Sørlandet ser det ut til å bli generelt oppholdsvær, opp mot 19 grader og noe vestlig bris. Heller ikke her er det fare for mer enn lokale byger innimellom.

Forsiktig, forsiktig
Sankthansaften er sommerens mest tradisjonsrike kveld, med røtter tilbake til førkristen tid, da midtsommer ble feiret med fest, fyll og bål. Tradisjonen er vel ivaretatt, og over hele landet er bålene bygget flere dager i forveien. Ikke alle er like begeistret for alkoholpåvirkede nordmenns iver etter å brenne store bål. Administrerende direktør i Norsk brannvernforening er Dagfinn Kalheim en av dem.
– Det er en del feil som begås her, og vi vil gjerne få minne folk på noen grunnregler: Barn må ikke ha på seg klær av brannfarlige materialer, og de må holdes i trygg avstand fra bålet. Den som har ansvar for bålet må være voksen og edru, og ha rikelig med vann tilgjengelig i tilfelle flammene skulle vise seg å bli større enn forventet, sier Kalheim.
Han tror mange lager for store bål, som senere kan komme ut av kontroll.
– Lag heller små bål og legg på mer ved senere. Ikke bruk store mengder brennbar væske for å få fart på flammene, sier han, og legger til:
– Fra vårt ståsted er det egentlig ganske greit at det blir mye regn denne kvelden. (©NTB)