Lokalavisa Øyene for Tjøme og Nøtterøy var med Hvasser og Brøtsø Historieforening på vandring på Brøtsø, øya, som for mange bare er en vei fra Tjøme til Hvasser. Vi har plukket ut det som Olaf Kristiansen fortalte om dagens Brøtsøveien 134 fra en liten stopp på turen.

Olaf
Olaf Kristiansen forteller. Vi kan skimte hytta i Espevika.

Los bygde hus for seg og sine i 1840

- Her i Espevika var det både nød og tragedier. Fattigdom også, til tross for at losene jo var blant de få som tjente penger, fortalte Kristiansen. Og satte oss inn i hvordan losfamilien Eliassen hadde det fra 1840 og utover.

I det året flyttet nemlig Elias dit med kone og tre sønner og bygde ei lita hvit strandstue der.

53 - 2 Fritjof Fjellbo_edited (2)
Omtrent midt mellom Eliassen-familien og idag: En ung mann fra den lille, hvite strandstua i Espevika skal på frierferd.

Lite hus, men mye mennesker

Som så mange andre loser druknet Elias Eliassen under losing.

- Men alle tre guttene fulgte i farens kjølvann og ble loser, kunne den historieinteresserte Kristiansen fortelle.

- Etter hvert fikk de sine egne familier, men bodde sammen med gamlemor i Espevika. Det forteller mye om trangboddheten på den tida.

Døde fra tre små unger

Den mellomste sønnen, Bernt, ble enkemann som tredveåring. Da døde kona hans og han ble sittende igjen med tre unger med et aldersspenn på to år.

- Antageligvis var det ett sett tvillinger, og mye sannsynlig døde hun vel i barselsseng. Det var jo ikke uvanlig, tror Kristiansen.

Tragediene sto i kø

Ikke så lenge etterpå dro Bernt på frierferd til Elen Dorthea, som var tjenestejente på en annen gård på Brøtsø, men før de rakk å gifte seg, ble Elen Dorthea funnet myrdet i dammen på gården der hun tjente.

Det gikk mange rykter, men drapet forble uoppklart.

- Og i 1873 druknet både Bernt og storebroren, Per, under losing.

Espevika 2
Førtitallshytta som sto i Espevika inntil for få år siden.

Fra armod til velstand

De historieinteresserte brøtsøvandrerne fikk vite at den hvite strandstua brant i 1945.

Da ble det satt opp ei gul funkishytte, som måtte vike for ei ganske ny hytte, tegnet av kjendisarkitekten Rune Breili, etter at eiendommen byttet eiere for tretten og en halv million kroner i 2007.

Hytta ligger i Norges mest attraktive hyttesund.

Denne hytta og de  tre andre i den samme lille "hyttegrenda" ble fra 2006 til 2008 omsatt for til sammen 58.650.000 kroner.