Bildet: Trærne, villmarka, en innsjø og dyrelivet blir de nærmeste naboene for familiene Paulsen og Dalsegg Teppen i Canada. Foran fra venstre: Sander Paulsen, Eirik Dalsegg Teppen og Anders Dalsegg Teppen. Bak fra venstre: Laila Paulsen, Vegard Paulsen, Ellen Dalsegg og Arild Teppen.

Det kan høres ut som komplett galskap, men for de to friluftsentusiastiske elverumsfamiliene er dette selve drømmen.

- Folk spør jo på fleip om vi er gale, og om dette er forsvarlig, sier Laila Paulsen og ler.

- Vi er ikke gærne. Vi har godt utstyr og masse erfaring på området. De som mener vi er gale, vet ikke helt hva dette går ut på. legger mannen Vegard til.

Ekteparet Paulsen tar med seg sønnen Sander (7). I familien Dalsegg Teppen har Ellen og Arild med seg Anders (7) og Eirik (9).

12 mil fra folk

Etter tre ukers bilferie i British Columbia, for blant annet å se det mektige fjellområdet Rocky Mountains, starter det virkelige eventyret. I midten av september stanser de bilen i en liten by nord i provinsen Alberta. Derfra blir de flydd inn i villmarka med sjøfly. Da vil de være 12 mil fra nærmeste befolkete område.

Utpå vårparten en gang blir de to familiene hentet igjen, og fraktet tilbake til sivilisasjonen. De skal bo i hver sin lille hytte uten strøm og innlagt vann, men med gass og vedovner. Ved hjelp av satellitt vil de kunne kommunisere med omverdenen gjennom internett og telefon. I matveien må de stort sett være selvforsynt.

- Råvarer som mel, sukker og salt tar vi med oss i flyet inn i villmarka. Kjøtt og fisk satser vi på å få tak igjennom jakt der. Vi skal bo rett ved en sjø, så mat er det ingen fare med, sier Vegard Paulsen.

Utfyller hverandre

Elverumsfamiliene er svært erfarne friluftsmennesker, og de vet hva de begir seg ut på.

- Ungene har vært ute i påsken i lavvo siden de var tre år, sier Vegard.

- Og det er mer ekstremt enn dette, legger Arild Teppen til, mens Laila Paulsen minnes en tidligere tur i 30 minusgrader og snø.

- Vi var ute da også, sier hun med et smil.

De fire voksne utfyller hverandre på kompetanse og yrkesbakgrunn. Vegard er jakt- og fiskeeksperten, og har en spesiell kompetanse på utstyrssiden etter sine 13 år i sportsbutikkbransjen. Laila er barnepleier, Ellen sykepleier og Arild snekker i kommunen.

I Canadas villmark har de ordnet lisens på reinsdyr, og skal skaffe seg ulvelisens også. I matveien har de en sikring gjennom elgjakta der i september. Da vil det komme inn en gjeng troféjegere, som kun tar med seg geviret og indrefileten fra den gedigne canadiske elgen.

- Resten av kjøttet får vi, og dermed har vi en «flying start» sånn sett, sier Vegard.

Positive skoler

Han og kona Laila hadde pratet å gjøre en slik tur i noen år. Men det var på høsten for halvannet år siden at planene skjøt fart. Familien Dalsegg Teppen delte den samme drømmen, og etter en del mailer og research kom de over området midt i Canada.

- Ungene gleder seg, og jeg tror det blir som et eventyr for dem, sier Ellen Dalsegg. Med tanke på ungenes alder føler de at timingen er riktig.

- Skolen gjør det vanskelig å gjøre dette senere. Oppover i ungdomsårene ville de mistet mer ved å være borte et helt skoleår, sier Arild. Vestad og Søbakken skole var veldig positive til at barna skulle få innvilget «friåret». Skolebøkene blir med på turen, ukeplaner vil bli tilsendt over internett, og i fellesskap vil de fire voksne fungere som lærere for guttene.

Ulv og bjørn i nabolaget

I Elverum leier de ut husene sine, og det gjør at overvintringen ikke vil koste dem all verden, selv om det totale budsjettet vil ligge et sted mellom 50.000 og 100.000 kroner. «Flyttelasset» blir på 150� �200 kilo, og vil bestå av vinterklær, turutstyr, ski og jaktutstyr.

- Største utfordringen min blir å klare meg uten snus, sier Vegard og ler.

- Og min blir Pepsi Max, sier Ellen før hun blir litt mer alvorlig.

- Det vil nok bli en masse små ting, som klesvask i sjøen, og gå på do med ungene i 50 minusgrader.

For kaldt blir det. I fjor opplevde dette området i Canada sin mildeste vinter i manns minne. Da var det 42� �43 minus på det kaldeste ... Villmark betyr rovdyr. Mange rovdyr.

- På høsten slipper vi ikke ungene ut alene. Området har den tetteste bestanden av rovdyr i verden. Da snakker vi om svartbjørn og ulv, sier Vegard. Derfor må de passe på å brenne eventuelle matrester, og pepperspray og våpen blir en naturlige hjelpemidler.

Leke med trær

Likevel er det ikke rovdyrene som utgjør den største faren.

- Det farligste er å kjøre scooter og komme i en råk, og bli bløt. Da kan en fryse i hjel, når det er så kaldt, sier han. De tre guttene gleder seg til å oppleve Canada og bo i skogen.

- Jeg gleder meg ganske mye til å fly. Og til å få stor fisk, og være med å skyte store dyr, sier Sander Paulsen. Eirik Dalsegg Teppen er opptatt av ett spesielt dyr.

- Jeg skal fange padde i Canada.

De vil savne kompisene sine i Elverum, men er enige om at de har hverandre å leke med der borte.

- Men hvis vi blir uvenner, har vi ingen ingen andre å leke med, sier Sander. Anders Dalsegg Teppen har imidlertid løsningen.

- Da kan vi leke med et tre. Det er jo mange av dem i skogen.

Håper å inspirere

Savnet etter å bruke tid på hverandre, og ikke bare leve etter klokka er det som driver de to familiene ut i Canada-eventyret.

- Tanken bak dette er å kunne gjøre noe annet enn å stå opp tidlig om morgenen, og så forte seg til jobb, forte seg med å lage mat, forte seg til trening, og så kjapt hjem igjen. Rett og slett finne tid til hverandre, sier Laila. Og i hjertet av Canada vil det bli god tid til akkurat det.

- Et stort moment er at det er uberørt villmark, og få den følelsen av frihet og flotte natur- og dyreopplevelser, sier Arild. Familiene bedyrer at turen langt fra er så komplisert, og at det meste bare handler om planlegging og evnen til å se muligheter � � ikke begrensninger.

- Mange vil misunne oss dette. At vi tør noe slikt, kan kanskje inspirere andre. For det er mulig å få det til, bare en vil, sier Vegard Paulsen.