Rådmann Torleif Gjellebæk mener det slett ikke er urimelig at hytteeierne betaler, fordi hyttefolkets rettigheter påfører kommunen betydelige utgifter. Ikke minst gjelder dette hjemmesykepleie, som eldre og syke hytteboere på ferie kan kreve av Hvaler kommune.

Men skattepengene sine legger de igjen i en helt annen kommune hvor de bor resten av året.

-De har likevel krav på tjenester som hjemmesykepleie og legevakt i feriekommunen.

Spesielt når hyttene ligger avsides til, og hjemmesykepleieren må bruke båt, blir dette veldig dyrt for kommunen, sier Gjellebæk.

Hvaler_radmann
Hvaler-rådmann Torleif Gjellebæk vil ha skattepenger fra hyttefolket.

Rådmannens idé

Gjellebæk vil nå utrede mulighetene for eiendomsskatt kombinert med en reduksjon i det kommunale skattøret. Det betyr i praksis at fastboende og bedrifter kan få kompensert eiendomsskatten med mindre inntektsskatt. Og dermed er det hytteeierne som blir sittende med regningen.

- Jeg vil ikke spekulere i sannsynligheten for at politikerne vil gå for denne løsningen, sier Gjellebæk til f-b.no. Han legger til:

- Fritidsboligene er i dag ikke akkurat noen inntektskilde for kommunen i samme grad som for privat sektor.

Les også: Vil ha flere hytter på Hvaler

Ved fremleggelsen av kommunens budsjett poengterte han at det er veldig mange hytter på Hvaler, og at litt eiendomsskatt fra hver av dem kan bety mye for kommunen. Fra 2012 ser økonomien for Østfold-kommunen veldig vanskelig ut.

Hvaler kommune ytterst i Oslofjorden, som består av rundt 830 øyer, er en av landets største hyttekommuner med rundt 4.300 registrerte fritidsboliger. Samtidig har kommunen bare rundt 4.000 innbyggere.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE