Tekst: Tom Brodin Foto: Nei til Tonstad Vindpark

Støy fra vindmøller oppleves som fremmed i villmarka, skriver Stormoen i en høringsuttalelse i en annen vindmøllesak, nemlig utbyggingsplanene for Raskiftet i Trysil og Åmot kommuner i Hedmark. Mange hytteeierne frykter at idyllen skal bli ødelagt for alltid.

– Folk er ekstra vâr for lyder i villmarka, der vi skal oppleve naturens egne signaler, som fossefall og bekker, samt vind i trærne, mener Stormoen.

Røde lysblink

– Uberørt mørke er i dag en ressurs som i seg selv verdsettes som et grunnleggende gode, påpeker styrelederen i Norges Hytteforbund. Han mener at mørkeopplevelsen i for liten grad blir vurdert. Vindturbinene har, som kjent, røde markeringslys på toppen. – Lys i mørke er synlig på svært lang avstand, og ved turbinbladenes rotasjon vil dette være kraftige røde lysglimt på nattehimmelen som synes over en svært stor sone.

Inngrep

Stormoen peker også på hvordan det visuelle inntrykket forandres av vindmøller, men ikke bare selve vindmøllene – også atkomstveier, kraftlinjer, kabelgater, fyllinger og masseuttak kan gi en opplevelse av ødelagt villmark både på nært hold og sett langt unna.

Delårsbeboere

Representanten for Norges Hytteforbund peker også på at hytteeierne ikke er turister, men delårsbeboere, i kommunen de ikke har stemmerett i, og at det ikke er kroneverdiene som gjør hyttelivet interessant for dem. – Hytteeierne er generelt ikke til stede på bakgrunn av kortsiktige finansielle vurderinger, men som en del av en forankret, langsiktig familiekultur, mener Stormoen.