Nesten hele skjærgårdsidyllen utenfor Nøtterøy og Tjøme, fra Ormø til Færder, er så unik at Fylkesmannen i Vestfold vil høyne statusen til nasjonalpark. Familieøyene Lindholmen, Bustein, Ildverket, ville Fulehuk og lille Barneskjær er bare noen av de kjente Vestfold-øyene som på sikt blir en del av området som får landets høyeste vernestatus. For nå har myndighetene skjønt at det ikke bare er høyfjellsområder som Rondane og Hardangervidda som fortjener status som nasjonalparker. Det bekrefter fylkesmiljøvernsjef Elisabeth Rui.

Les også: Ny nasjonalpark i Oppland

Kommende generasjoner

– Vi mener at dette området i skjærgården er så unikt at det bør får status som nasjonalpark på linje med et nesten tilvarende område tvers over fjorden utenfor Hvaler, sier Rui.

– Hvorfor er det viktig å gjøre Ormø-Færder om til nasjonalpark? – For det første er det store verneinteresser her. Det er viktig å ta vare på dette området for kommende generasjoner. Når det blir nasjonalpark, får det høyere status og mer oppmerksomhet. Dette betyr blant annet at staten bidrar med mer penger til skjøtsel, tilrettelegging og informasjon, sier Rui.

 

Les mer: Maks fem knop på Hvaler

Like tilgjengelig

Hun understreker at området, som omfatter mange øyer, ikke vil bli mindre tilgjengelig selv om det får status som nasjonalpark.

– Det er allerede strenge nok ferdselsregler i dette området. Blant annet har vi en rekke fuglefredningsområder. Disse er etablert for at sjøfuglene skal få hekke i fred. Disse fungerer bra, sier fylkesmiljøvernsjefen. Med mer penger til informasjon, kan kommunene for eksempel lage brosjyrer for barnehager og skoleklasser. 

Det er liten tvil om at forslaget blir vedtatt i de aktuelle kommunene. Både ordfører Roar Jonstang (H) på Nøtterøy og John Marthiniussen (H) på Tjøme synes utspillet fra fylkesmannen er svært positivt.