Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) presenterte handlingsplanen på et pressemøte torsdag morgen før hun åpnet konferansen Natur 2007 på Hell i Stjørdal. Tittelen på dokumentet er «Tverrsektoriell nasjonal strategi og tiltak mot fremmede skadelige arter».
Strategien som de ti departementene har samarbeidet om å lansere, er først og fremst å hindre at nye fremmede og skadelige arter blir innført til landet. Dette skal skje ved å forbedre lovverket, styrke kontrollen og informere mer om miljøtruslene fra fremmede arter.

Ambisiøs målsetting
– Den rødgrønne regjeringen har som mål å stanse tapet av biologisk mangfold innen 2010. Dette er en ambisiøs målsetting som krever innsats innen alle de sektorene som påvirker dette mangfoldet, heter det i forordet til handlingsplanen.
Statsrådene som har satt sin signatur under den ambisiøse målsettingen, er miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV), samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp), landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp), fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap), finansminister Kristin Halvorsen (SV), olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp), kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV), nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen (Ap), forsvarsminister Anne Grete Strøm Eriksen (Ap) og justisminister Knut Storberget (Ap).

Svarteliste
Artsdatabanken har telt opp til sammen 2.483 fremmede arter som er kommet til Norge i løpet av de siste 200 år. Av disse er 217 arter vurdert i rapporten «Norsk svarteliste 2007», og 93 arter antas å utgjøre en høy risiko for stedegent biologisk mangfold i Norge.
– Fremmede arter er en av de største truslene mot det biologiske mangfoldet. Regjeringen vil ha økt oppmerksomhet mot tap av biologisk mangfold, sa Helen Bjørnøy da hun presenterte handlingsplanen for pressen.
Hun sa også at Artsdatabankens svarteliste blir et viktig verktøy for myndighetenes innsats og prioriteringer på dette området.
– Vanskelig å fjerne
– En del skadelige arter er det vanskelig å fjerne helt. Men de skal bekjempes for å hindre spredning og ytterligere skade, sa Helen Bjørnøy.
Hun nevnte likevel tre skadelige arter som hun mener det vil være mulig å utrydde i Norge. Den ene er lakseparasitten Gyrodactulus salaris, som ifølge handlingsplanen hittil har kostet det norske samfunnet mellom 3 og 4 milliarder kroner. De to andre er signalkreps og pseudosoppen krepsepest. (©NTB)