De aggressive e-postene er en del av bortimot 600 høringsuttalelser til Direktoratet for naturforvaltning (DN) om DNs forslag til ny lov om motorferdsel i utmark.
De nesten 7.000 underskriftene er samlet inn ved en aksjon på nettstedet Scooteraksjonen.com, og i regi av organisasjonen Natur og Motor, som ble stiftet i august i år. To av styremedlemmene i Natur og Motor – leder John Tore Syrstad og pressetalsmann Frode E. Rydningen – møtte mandag opp hos DN i Trondheim for å overlevere listene med underskrifter.

Omstridt forslag
Forslaget fra DN ble sendt på høring i slutten av juni. Det har utløst meget sterke reaksjoner, både i leserbrevspalter i aviser over hele landet, og i mange av høringssvarene som er kommet inn til direktoratet. Høringsfristen utløper 15. oktober. Fylkene har frist til 15. november fordi de skal oppsummere kommunenes uttalelser.
DN skal levere sin endelige anbefaling til Miljøverndepartementet i januar, og lovforslaget skal etter planen legges fram for Stortinget i løpet av vårsesjonen 2008.
De to lederne i Natur og Motor overleverte mandag denne organisasjonens høringsuttalelse, sammen med de nesten 7.000 underskriftene.
Natur og Motor retter kritikk mot en rekke punkter i DNs lovforslag, som tar sikte på å gjennomføre streng regulering og sterk begrensning av snøscooterkjøring og annen motorferdsel i utmark og på vassdrag. Hovedregelen i lovforslaget er at slik motorferdsel er «forbudt med mindre annet følger av eller i medhold av denne lov».

Liv og helse
Unntakene fra forbudet gjelder særlig for politi, redningstjeneste og andre viktige samfunnsmessige formål. I tillegg skal kommuner eller fylker kunne gi tillatelse til kjøring der formålet er visse typer næringsvirksomhet.
Natur og Motor hevder i sin uttalelse at dersom DNs forslag blir vedtatt, vil store deler av Distrikts-Norge «miste all respekt for loven og direktoratets arbeid». Organisasjonen hevder også at lovforslaget i sin nåværende form kan sette liv og helse i fare. «Hva vil skje med fremtidige redningsaksjoner, hvis bare et fåtall kan håndtere snøscootere i vanskelig terreng og i vanskelige værforhold», spør Natur og Motor.

– Diktatorisk makkverk
Flere høringsuttalelser som NTB har fått tilgang til, preges av betydelig sterkere språkbruk enn den Natur og Motor benytter seg av.
I en e-post med stikkord «motorferdselsdiktatur» omtaler avsenderen – en mann – DNs forslag som «det perverse, egosentriske og diktatoriske makkverket av et lovforslag som dere har kokt sammen». «Med deres krigserklæring mot distriktene, vil jeg bare opplyse dere om at jeg er en av mange som slutter meg til kampen mot DNs diktatur og forsøk på okkupasjon av vår utmark og innmark», heter det videre i denne e-posten til DN.
Avsenderen gir også uttrykk for at DN med sitt forslag har gapt over mer enn det Hitler gjorde i 1940.
En annen avsender – også en mann – omtaler lovforslaget som «håpløst», og skriver i sin e-post til DN at Norge helt klart er den siste russiske stat.
En tredje mann mener lovforslaget må betraktes som et forsøk på tyveri av Bygde-Norge.

Trusler
Men DN har også fått støtte, blant annet fra en mann som mener forslaget fra DN er et stort framskritt. Han skriver videre i sin e-post:
«Grunnen til at dere sannsynligvis ikke får så mange meldinger av denne art fra distriktene, er at det er svært vanskelig å stå fram med slike synspunkter da det fører til de mest underlige reaksjoner i lokalsamfunnet». I en parentes presiserer han at de reaksjoner det er tale om, blant annet er utestengelse og trusler. (©NTB)

Foto: odd roar hedalen hegseth