Direktoratet for naturforvaltning (DN) går inn for vern av et område på 147 kvadratkilometer i Trillemarka i Buskerud. Miljøbevegelsen mener dette er for lite og vil arbeide for å få vernet ytterligere 50 kvadratkilometer.
– Dette er et skuffende forslag. DN har latt seg styre av andre interesser enn vern. Direktoratet har gjort en politisk vurdering ved å foreslå et kompromiss mellom vern og næringsinteresser. Den vurderingen skal andre foreta, sier Lars Haltbrekken, leder av Naturvernforbundet, til NTB.
Han frykter at svært verneverdige områder nå åpnes for hyttebygging.
Leder av Natur og Ungdom, Bård Lahn, viser til at regjeringen har forpliktet seg til å stanse tap av biologisk mangfold innen 2010.
– De barskogsområdene som er igjen, må vernes. Vi har ingenting å gå på. Dette kompromisset er for dårlig, sier Lahn.

Avviser grunneierne

DN avviser et forslag fra de berørte kom
munene og grunneierne om å verne 100 kvadratkilometer, men går heller ikke inn for et forslag på 197 kvadratkilometer fra miljøbevegelsen.
Direktoratet velger en slags mellomløsning på 147 kvadratkilometer. Dette området foreslås som naturreservat. Mandag leverte DN sin tilråding til Miljøverndepartementet som har det endelige ord i saken. Den blir trolig avgjort i løpet av høsten.
Fylkesleder i Buskerud Sp, Laila Tryde, støtter forslaget fra kommunene og grunneierne.
– Senterpartiet går for vern gjennom bruk. Dette forslaget har vært gjennom en grundig demokratisk prosess lokalt, og det bør bli hørt. Vi kommer til å reagere sterkt dersom vi bli overkjørt, sier Tryde til NTB.
Området i Trillemarka-Rollagsfjell blir det største skogvernområdet i Norge. Om lag halvparten av området som DN foreslår vernet, er produktiv skog.
Grunneierne ser på Sp som sitt parti, og for regjeringen blir dette en vanskelig sak med stor symbolverdi. Det er første gang siden regjeringsdannelsen for et år siden at Sp virkelig blir utfordret på en kjernesak.
SV oppfatter seg som miljøgarantisten i regjeringen, og det er vanskelig å se for seg at partiet kan kompromisse i et vernesak så kort tid etter Mongstad og de berømmelige gasskraftformuleringene.

Retter opp mangler

Direktoratet sier at det forslåtte området inneholder store naturverdier, og at et vern vil være et betydelig bidrag til rette opp sentrale mangler ved dagens skogvern. I Trillemarka er det registrert mange kjerneområder for eldre, nærmest upåvirket naturskog.
– Her kan landskapsøkologiske prosesser virke nesten uforstyrret over store arealer, sier DN.
På lokalt hold i Buskerud blir direktoratets forslag tolket som en oppfordring til konflikt. Varaordfører Runolv Stegane (V) i Sigdal sier at det føles som et knyttneveslag mot lokaldemokratiet og miljøet, dersom regjeringen følger direktoratets råd og overkjører forslaget på 100 kvadratkilometer.
– Det er første gang i Norge at kommuner og grunneiere tilbyr storsamfunnet frivillig vern. I tillegg vil dette bli det største skogsreservatet i Norge. Når lokale myndigheter og grunneiere stiller opp og tilbyr samarbeid, bør ikke storsamfunnet velge konflikt, sier Stegane. (©NTB)