Tomtefestere vil heller kjøpe ut festetomtene sine enn å betale mer i festeavgift til kommunen. (Foto: Leif Magne Flemmen)

Mellom 25 og 30 festere søker nå innløsning av sine festekontrakter i henhold til Tomtefesteloven og på bakgrunn av Ralles seier i tre rettsinstanser. Dette bekrefter ordfører Kirsten Gjestemoen Hovda overfor hytteavisen.no. Flere betente stridigheter mellom hytteeiere som har festeavtaler med kommunen som grunneier, har fått mange hytteeiere til å gjennomgå sine festekontrakter med tanke på å kjøpe ut tomta slik Tomtefesteloven gir anledning til etter bestemte regler.

Denne retten ble fra Nore og Uvdal kommune hevdet å være i strid med grunnloven, men den langvarige rettstvisten mellom kommunen og tomtefester Nils Dag Ralle gjorde det klart at kommunens standpunkt ikke var holdbart. Tomtefestere har full anledning til å innløse tomta, men kriteriene må være til stede slik de var i Ralle-saken.

- Hvilken vurdering gjør kommunen seg i forbindelse med disse søknadene?

- Målsettingen vår er å behandle disse sakene så raskt som mulig og i lys av kommunestyrets vedtak. Vår advokat har startet behandlingen og jeg antar søknadene oppfyller kravene til innløsning, sier ordføreren.

Mange hytteeiere på kommunal grunn har avventet avgjørelsen i Ralles sak, men når dommen nå er rettskraftig er en rekke søknader kommet på kommunens bord.
 
Det hersker liten tvil om at kommunens beslutning om å heve festeavgiftene i forbindelse med standardhevende tiltak på eiendommene har stimulert interessen for å bli eiere av hyttetomta. Innlegging av vann og gråvannsanlegg har gitt flere hytteeiere en ekstraregning i form av betydelig økning i festeavgiften, som regel 7000 kroner. Noen har reagert med å koble fra vannet og kreve gammel festeavgift.
 
Nils Dag Ralle har betalt 137.000 kroner til Nore og Uvdal kommune i oppgjør for sin eiendom. Ralles advokat Arild Ruus Simensen opplyser til hytteavisen.no at Ralle ennå ikke har mottatt skjøte på eiendommen.
 
Selv anser Ralle seg som fullstendig ferdig med Nore og Uvdal kommune etter stridighetene og har sagt til sin søster at hun nå kan overta hytta.
 
 
Hytteeierens advokat Arild Ruus Simensen  mener det etter rettsavgjørelsen ikke er tvil om at en fester har en ubetinget innløsningsrett etter tomtefestelovens bestemmelser, sier han.