En skipskollisjon vest for Danmark 10. september antas å ha forårsaket en oljekatastrofe i svensk skjærgård. Svenske myndigheter hevder det ble slått alarm fire dager for sent - danskene hevder de ga beskjed samme dag ulykken skjedde.

Svenskene er i full beredskap og har også funnet olje helt oppe ved Koster. Prøver som kan bekrefte oljens opphav er ikke klare, melder Fredriksstad Blad.

Olje_Hvaler02
Både død fugl og oljesøl er funnet på Hvaler.

Hvaler kommune bekrefter mindre forekomster av tungolje også på Hvaler.

- Dette er ille, sier Håbu om det hun og samboeren har observert de siste dagene: Død fugl og oljesøl både på Storesand og på Fugletangen like ved der de bor.

Håbu lurer på om det kan være rester fra Godafoss i februar. Men det er en skipsulykke nå nylig som har gitt svenskene panikk:

10. september kolliderte to fartøy vest for Danmark. Hele 466 kubikkmeter olje var per i går samlet opp bare i Bohuslän, og flere innsatsstyrker leter fortsatt etter olje i skjærgården – inkludert i nasjonalparkområdet ved Kosterøyene. Og de er takknemlige over godt vær.

Les også: Oljesølet rammer Vestfold

Varsel kan ha blitt oversett

I følge avisen Bohusläningen, har det kommet ny informasjon fra det danske sjøvernet om at både svenske og norske myndigheter ble alarmert allerede samme dag som de to fartøyene kolliderte.

Det har nemlig vært et tema at det danske varselet opprinnelig kan ha blitt oversett – noe som i sin tur kan ha forkludret og forsinket saneringsarbeidet betraktelig.

Det svenske kystverket har hele tiden hevdet at varselet først kom dem i hende den 14. september.

Ulykken skjedde 20 sjømil utenfor Thyborön på vestkysten av Danmark. Bevis på at alarmen gikk både til Norge og Sverige samme dag, finnes i form av en nedtegnelse i det danske sjøvernets loggbok, skriver Bohusläningen.

– Går aktivt ut i media

Elisabeth Håbu er kjent med ulykken i Danmark, men aner ikke om det er der oljen stammer fra. Det vet ikke svenske myndigheter heller – analysene er nemlig fremdeles ikke klare.

– Men svenskene er veldig åpne om sin frykt for oljesøl i Kosterområdet. De går aktivt ut i mediene og ber folk være observante og rapportere inn. Det gjør ikke Hvaler kommune, mener hun.

– Jeg blir rett og slett innmari sinna, sier Håbu og krever fortgang i prøvetagningen.

Les også: Fortsatt oljegris i skjærgården

Kart_Hvaler_havari
Hvaler er en av landets aller største hyttekommuner, med over 4.000 registrerte fritidsboliger.

– For mye hysj-hysj

Sjefen for redningstjenesten i Tjörn, området som først ble rammet av oljesølet, er meget krass i avisen Dagens Nyheter:

– Det er for mye hysj-hysj rundt dette. Nå må statlige myndigheter finne ut hvorfor det tok så lang tid, sier Carl-Ian Bissmark til DN og mener at dersom informasjon om ulykken hadde kommet frem tidligere, kunne kommunene som nå er rammet ha forberedt seg – og forhindret eller i det minst dempet det som nå betegnes som en katastrofe.

– Nå var det en privatperson som slo alarm, og da var det allerede olje på svabergene, sier han.

Les også: Unngikk oljekatastrofe med et nødskrik

Funnet klumper

Næringssjef Bernt Erik Larsen i Hvaler kommune sier at Håbus varsling er videresendt til den interkommunale beredskapen for akutt forurensning.

– Når det er funnet flere døde fugler og klissete olje, hva betyr det i verste fall?

– Da er det flere grunner til å ta dette meget alvorlig – ikke minst ved å få tatt prøver av oljen og få fastslått opphavet, sier han.

– Det ble meldt sent fredag om funn av klumper med svart tungolje, så vi er overhodet ikke trygge enda.

Han opplyser at både skjærgårdstjenesten i kommunen, redningsskøyta og andre er bedt om å være observante i dagene fremover.

At alarmen har kommet for sent, er han også kjent med:

– Vi lærte gjennom Godafoss-ulykken at informasjonen haltet. Da ble faktisk redningsskøyta informert av Fredriksstad Blad om at containerskipet hadde gått på grunn. Det er svært viktig at informasjonsbrist ikke skjer, sier Larsen.

– Jeg vil vite hvor oljen kommer fra, sier Håbu og ber turgåere følge med.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE