- Siden tiltaket ble satt ut i livet har jeg hatt bare en utrykning i forbindelse med hytteinnbrudd, forteller Geir Vidme til Hytteavisen.

 

Flere hundre hytteinnbrudd fant sted i 2009. Det største antallet viste seg å være begått av to rumenere som ble pågrepet i Uvdal. Da hadde de lagt bak seg bortimot 200 innbrudd i Hallingdal. Rundt tjue av dem var i hytter i den populære hyttekommunen Flå i Hallingdal, som har 1400-1500 fritidsboliger.

Enkelt tiltak

– Middelet jeg har tatt i bruk mot hyttekriminaliteten er ganske enkelt, sier Vidme.

– Ved bommene til de to store og populære hytteområdene i Skarsdalen og Høgevarde slo jeg i fjor opp en plakat om at området ved bommene blir videoovervåket, og at den som leser plakaten allerede er filmet. På norsk, engelsk og tysk forteller jeg også at flere hytter i området har stille alarm, og at politiet blir varslet umiddelbart om det blir gjort innbrudd, forteller Flå-lensmannen.

LES OGSÅ: Brøt seg inn i 136 hytter

Han mener framgangsmåten har vært vellykket. Antallet hytteinnbrudd er nesten redusert til null i de to hytteområdene.

– Den ene utrykningen er vel nesten å betegne som surr, sier Vidme og forteller at lensmannen hadde full utrykning til ei hytte hvor tre personer hadde tatt seg inn. De ble ganske lange i maska da politiet dukket opp, og politiet fikk også selv en overraskelse.

LES OGSÅ: Tre års fengsel for bedrageri

– Det var hytteeieren selv som ringte. Han var i Thailand og hadde fått en alarm på PC-en sin. Da han gikk inn på overvåkningssystemet så han tre karer ved hytta. Men det skulle vise seg at de ikke var innbruddstyver. Hyttenaboen som skulle ha gjort noe arbeid på hytta si, hadde nemlig tyvlånt hytta for å innlosjere de tre arbeiderne. Men han varslet ikke hytteeieren i Thailand, forteller lensmannen.

Bruk stille alarm

– Er det mange som bruker kameraer i overvåkningen av hyttene sine?

– Jeg håper det er en del. Det er viktig at folk bruker et system som gir en stille alarm, slik at eventuelle innbruddstyver kan bli tatt der og da. Helst bør de ha kamera med alarmfunksjon ikke bare inne, men ute også. Hvis alarmen går vet hytteeierne i Flå at de kan ringe lensmannen når det måtte være på døgnet. Vi rykker ut med det samme vi får en slik beskjed. De som leser budskapet på plakatene skal vite at det som står er realiteter og ikke bløff.

LES OGSÅ: Dette er ulovlig

Flå-lensmannen har også tidligere tatt i bruk utradisjonelle tiltak i arbeidet mot kriminalitet. I følge Hallingdølen skal han en gang ha fylt opp bensintanken på en bil med potensielle tyver for å skysse dem ut av bygda før de fikk gjort noe galt.

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE