Ta.no skriver at i Orebugten på Tåtøy er det for øyeblikket lagt ut en strandeiendom på 25 mål med enebolig og tre sjøhus i dårlig forfatning, samt brygge og 300 meter strandlinje og boplikt, til salgs. Prisantydningen er 9 millioner kroner, skriver ta.no

Eiendomsmegler i Terra Kragerø, Ronny Jørstad, opplyser til TA at det har kommet inn bud på 7 millioner kroner, men han forventer mer. Boplikten er ikke til hinder for kjøpesterke mennesker som er på jakt etter en fritidsbolig, skriver ta.no.

VIL HA FERIESTED

-Det er ikke noen hemmelighet at de som kjøper noe slikt er på jakt etter en fritidseiendom. Dette blir en fritidseiendom, tror jeg, sier eiendomsmegler Jørstad.

Strandeiendommen er underlagt boplikt. Dette er det opplyst om i prospektet. Ronny Jørstad sier at dette er noe av det første han opplyser interessenter om, skriver ta.no

-Kjøperne er klar over at de må håndtere boplikten, sier megleren.

-Hadde det vært en hytte hadde den fort gått for 12-13 millioner, mener Jørstad.

-Det er ikke realistisk at noen skal kjøpe denne eiendommen til markedsverdi, for å bo der på helårsbasis, mener megleren.

REGLENE OMGÅS

Ta.no skriver videre at eiendomsmegleren sier at han ikke opplyser om muligheten for å søke om konsesjonsfritak. – Jeg har ikke nevnt at det er mulig å søke konsesjonsfritak en gang, for jeg tror det er umulig å få fritak for boplikten på denne eiendommen, sier Jørstad. Han informerer derimot potensielle kjøpere om hvordan bopliktreglene kan «håndteres».

-Reglene er lette å overholde, sier eiendomsmegleren. – De kan ha en vaktmester boende der i seks måneder i året, gratis mot vedlikehold og mot at han flytter ut når eierne skal benytte eiendommen resten av året, eksemplifiserer Jørstad.

På spørsmål om megleren på denne og andre måter hjelper kjøperne å omgå regelverket, bekrefter Jørstad dette. – Ja, sier han.

-Hensikten med regelen om boplikt er at det skal bo noen der, og det vil det jo gjøre hvis man gjør det på denne måten, sier han.

-Jeg informerer om at det må bo noen på eiendommen halve året, fortsetter han.

FÅR IKKE FRITAK

Ta.no skriver at eiendomsmegler Ronny Jørstads antakelser om at det vil være umulig å få fritak fra boplikten på denne eiendommen som ligger på en øy nær fastlandet, med ferjeforbindelse, blir bekreftet av Kragerøs ordfører Erling Laland (Ap).

-Dersom kjøperen søker om fritak fra boplikten, får de det ikke, så bombastisk vil jeg si det, fastslår Laland.

-Vi har hatt et par andre eksempler der noen har prøvd seg etter at de har kjøpt en bolig med boplikt, men de har ikke fått det, sier ordføreren. Han kan kun komme på et par tilfeller de siste fem-seks årene der det er blitt innvilget fritak.

Konfrontert med at eiendomsmegleren kommer med forslag på hvordan kjøperne kan omgå boplikten, kommenterer ordføreren dette ved å vise til regelverket.

-Boligen må bebos minst 50 prosent av året, og minst 50 prosent av arealet må tas i bruk av den som bebor boligen, presiserer han til ta.no