I følge Norsk Brannvernforening er det 8000 hytter i Norge som ikke har røykvarsler og nesten dobbelt så mange som mangler slukkeutstyr.

-Mange hytteeiere har etablert gode rutiner når det gjelder brannsikring. Tall fra SSB viser at rundt 20 000 hytter skifter eier i løpet av et år. For alle nye hytteeiere er det også viktig å lære seg gode rutiner helt fra starten, sier Kommunikasjonssjef Sissel Eckblad i Sector Alarm.

Nesten tre hyttebranner hvert døgn

I følge tall fra Finans Norge rykker brannvesenet ut til over 1000 hyttebranner i året og de fleste branner skyldes menneskelig adferd som glemsel, uoppmerksomhet, uforsiktighet, slurv og mangel på kunnskap.

Sjekk brannslukkeren og røykvarsleren

Uansett om du skal feriere på fjellet eller ved fjorden, er det påbudt med fungerende røykvarsler og slukkemiddel i alle ferieboliger. Mange hytter ligger langt fra nærmeste brannstasjon og tidlig varsling er derfor helt avgjørende hvis uhellet først er ute. Men, det nytter ikke å ha røykvarsler og slukkemiddel hvis det ikke fungerer. Sjekk derfor røykvarsleren og brannslukkeren hver gang du er på hytta.

Sjekk selv om du leier hytta

-Det kan være smart å tenke på at noen utleiere slurver med påbudet om fungerende røykvarsler på hyttene, så ta dine forholdsregler og sjekk røykvarsleren selv om du ikke eier hytta selv, fortsetter Sissel Eckblad. -Med noen enkle grep kan du sikre hytta. Da er du trygg hele døgnet enten du skal tilbringe fridagene i egen eller i leid hytte.

Kjør brannøvelse på hytta

Om mulig, det enkleste er å slukke branner helt i startfasen. Da er det viktig at slukkemidlene er lett tilgjengelige så vi slipper å fomle. Derfor, skaff deg en brannslukker på sprayboks i tillegg til brannslukkingsapparatet eller husbrannslangen.