GRONG: Interessen for hyttebygging på Bjørgan er allerede godt kjent. Der selges det tomter som «varmt hvetebrød».

Men Lierne er kanskje hyttekommunen framfor noen i Namdalen, og nylig ble den magiske grensa på én million kroner passert i forbindelse med omsetningen av «brukte» hytter.

Nå nærmer antall hytter i kommunen seg 1000, og stadig legges det ut nye hyttefelt, uten at noen med sikkerhet kan si hvor mange hytter som finnes i kommunen i dag.

Til sammenligning er det vel 600 husstander i hele kommunen.

Det betyr at om dagens utvikling fortsetter de kommende årene, vil det snart være dobbelt så mange hytter som husstander i kommunen.

Helårsbruk

- Å ha hytte i Lierne betyr at man kan bruke hytta hele året. Vi har fjell, vatn og storslagen natur som kan brukes sommer som vinter. Samtidig har vi en alpinbakke som mange tiltrekkes av, sier Gjertsås.

Sørli Bygg la selv ut et hyttefelt for ett år siden. Av de 18 tomtene i Eidesmoen hyttefelt, er åtte solgt.

Sørli Bygg skal bygge fem av hyttene i vinter, mens byggearbeidene for de tre siste hyttene skal påbegynnes til våren.

I disse dager har de ni snekkere som arbeider for fullt i hyttefeltet. Mange av disse vil bli værende der utover vinteren.

- Arbeidsstokken vår er pålitelig, og består av folk som tar ansvar. Kvalitet er i fokus, og for oss er det en drøm å ha de 15 snekkerne i staben, sier Gjertsås.

Totalt er det rundt 26 aktive snekkere i Lierne, storparten av disse er opptatt med bygging av fritidsboliger.

- Vi merker at det er en stor interesse for hytter i Lierne. Det er stort sett familiefolk med friluftsinteresser som henvender seg til oss, sier Gjertsås.

Lierne-hytta

De har tatt konsekvensen av det, og har lansert Lierne-hytta i forbindelse med utbygginga på Eidesmoen, som ligger en kilometer unna alpinbakken på Holand.

- Vi er i startgropa med dette konseptet, og har laget fem basismodeller av Lierne-hytta, som er ei reisverkhytte i utradisjonell stil. Tilbakemeldingene har vært positive, sier Gjertsås.

Hyttene de nå bygger i hyttefeltet på Eidesmoen, er fra 75 til 130 kvadratmeter store.

Tomtene selges med ferdige hytter, eller minimum ferdig råbygg fra Sørli Bygg.

- De som bygger i dag, vil ha større og bedre hytter enn tidligere. På Eidesmoen, som vi mener er Liernes fineste hyttefelt, bygger vi hytter fra 1,3 millioner kroner og oppover, sier Gjertsås, og understreker at det gjennom reguleringsplanen er åpnet for å bygge hytter på inntil 150 kvadratmeter.

- At det er så stor interesse for hyttebygging her i Lierne, må være positivt. For mens folketallet går ned, klarer vi å opprettholde servicetilbudet i kommunen. Vi ser det veldig godt i butikken her på Sørli. For oss er hyttelivet veldig viktig, sier Gjertsås.

Mange hyttefelt

I løpet av de siste årene er det lagt ut mange hyttefelt i fjellkommunen. Og flere kommer etter hvert.

Blant disse planlegger Ulvig Kiær AS å legge ut ti nye tomter på feltet Holand Søndre ved Sandsjøen.

- Dette er et hyttefelt vi har planer om å fortette. Planen er å få lagt ut de nye tomtene til sommeren. Det er en del interesse rundt dette allerede, sier distriktssjef John Nesser i Ulvig Kiær AS, som også har 12-15 ledige hyttetomter i Øybekken hyttefelt.

Her er allerede 20 tomter utbygd.

I tillegg er mange andre felt under utbygging, blant annet i Løvsjølia og ved Kvesjøen.

- Det er veldig mange hytter som er planlagt, men vi har ikke oversikt over hvor mange, sier rådgiver Tordis Kolven Totsås ved utviklingsetaten i Lierne kommune.

Hun viser til at kommunen er i ferd med å utarbeide en arealplan som blant annet skal vise hvor den framtidige hyttebyggingen skal skje. Og hun er ikke i tvil om at den vil bli konsentrert rundt de store innsjøene framover.

- Hyttene skal være lett tilgjengelige, helst med veg helt fram. Det ønsker de som planlegger å bygge seg hytte, sier Kolven Totsås.

Tekst: Erlend Malmo, www.namdalsavisa.no