Det ble gjort om lag 1.000 skader som ble dekket av forsikringen på hus, hytter og næringsbygg i 2006 og 2007. De fleste skadene gjaldt hus og hytter, men de mest kostbare var skadene på næringsbygg, opplyser assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring til NTB.

Ny snøvinter
– De store snømengdene disse to årene satte sine spor, og gjenspeiler de store utbetalingene, sier Vennesland, som nå advarer om at vinteren vi nå er inne i kan føre til nye store takskader.
Fagsjef Arne Lycke i If sier at det er kommet mye mer snø enn vanlig i visse strøk, spesielt i Sør-Norge.
– Det er viktig å rydde snøen av takene. I år har snøen blitt liggende over tid, uten de milde periodene som ofte kommer i etterkant. Derfor er det ekstra viktig å ta i et tak, sier fagsjefen.
Han ber hus- og hytteeiere være på vakt dersom vinduer eller dører begynner å gå tregt eller det høres knirk eller smell.

Egenandel
Eieren har plikt til å vise aktsomhet og sørge for å rydde tak der det kan være fare for skade.
Forsikringen dekker skader som skyldes snøtyngde, snøpress eller ras. Men hvis eieren har opptrådt grovt uaktsomt, kan det blir vurdert avkorting i erstatningen. Og egenandelen ved slike skader og ved andre naturskader er på 8.000 kroner, opplyser Arne Lycke. (©NTB)