– Dette er fullstendig urimelig. Vi ante ikke at vi hadde gjort noe galt, og reagerte øyeblikkelig da vi ble gjort oppmerksomme på tabben, sier Truls Eriksen og Lise Holck.

Historien begynte søndag 27. august i år. Det var fint vær og familien fra Øvre Hunstad utenfor Bodø vil ta med seg barna ut i naturen.


Så det var aktivitet
– Vi ville unngå de plassene hvor det var masse folk. Nede på Skjelstad så vi at det var aktivitet, og vi kjørte ned til stranda, sier de til Avisa Nordland.

På veien ned passerte de et lite skilt hvor det står «Naturreservat - område fredet i medhold til lov om naturvern». Men Truls og Lise registrerte ikke at skiltet betydde noe spesielt.

– Det stod flere biler i området, og vi regnet med at alt var i sin skjønneste orden.

Men det var det absolutt ikke. Etter noen minutter kom det en oppsynsmann som gjorde familien oppmerksom på at de faktisk hadde kjørt inn i et naturreservat.

– Vi beklaget det som hadde skjedd og forlot området øyeblikkelig. Men ifølge oppsynsmannen var det for sent. Vi kom til å bli anmeldt, forteller Truls og Lise.


Helt fortvilt
Denne uken kom boten fra Salten politidistrikt. 10.000 kroner - eller 20 dagers fengsel - for brudd på naturvernlovens paragraf 24, første straffealternativ.

– Jeg ble helt fortvilt. Hvordan skal vi få råd til å betale dette, sier Lise Holck.

Familien sliter med å få budsjettet til å gå i balanse, og årets sommerferie besto i teltturer på verandaen og båltenning i hagen. De synes myndighetene har reagert altfor hardt.

– Nå kommer jeg til å sende et brev til politiet hvor jeg skriver at boten ikke blir vedtatt. Dette blir rett og slett for urimelig, fastslår Truls Eriksen.


Ingen krav til skilting
Selv om et reservat ikke er skiltet, bryter du loven hvis du kjører inn i området.

– Her er loven meget streng, sier politiadvokat Margrete Torseter ved Salten politidistrikt.

Det er hun som har utferdige forelegget til Truls Eriksen.

– Selv om det ikke er skiltet at et område er naturreservat, så bryter du loven hvis du kjører inn. Du er selv pliktig til å sjekke om det er lov til å bruke kjøretøy der.

Og står det et skilt som forteller at det dreier seg om et naturreservat, så er du pliktig til å vite hvilke begrensninger dette setter.

Totalt fem bilførere ble bøtelagt med 10.000 kroner hver for å ha kjørt inn i naturreservatet den dagen. (ANB)