Meinert, som startet firmaet Zolas Energi for bare et par år siden, mottok prisen på Solenergidagen på Hadeland. Arrangementet er bare ett av mange tilsvarende i «European Solar Days». Dette er en årlig begivenhet, med flere tusen arrangementer i om lag tjue europeiske land.

Meinert 2
Meinert med fiks leselampe drevet av et lite telys.

Miljøvennlige løsninger

Målet er å øke oppmerksomheten rundt smarte solenergiløsninger.

Det er nettopp slike løsninger den danske innvandreren til Hadeland brenner for.

Solventilatoren for eksempel, som reduserer luftfuktigheten i hytta. Ei vifte, drevet av sola, drar inn frisk uteluft, som varmes mellom solcellene og ei glassplate. Så presses kald og rå luft inne i hytta ut gjennom én eller flere ventiler i den andre enden. Dermed slipper hytteeierne å bli møtt av innestengt, kanskje muggen luft når de åpner døra. Og enda viktigere, soppskader unngås.

Enda en fordel er at tørr luft varmes raskere opp enn rå. Både kjekt og økonomisk for den som kommer til ei iskald hytte vinterstid.

Zolas 4b
Varmen fra ovnen kan gi strøm til for eksempel pc-en.

Ovnsvarme gir strøm

Termogeneratoren, som Zolas også forhandler, er et annet genialt produkt, som baserer seg på en teknologi som omgjør varme til elektrisitet.

Dermed kan for eksempel pc-er og mobiltelefoner lades ved hjelp av vedovnen.

Eller du kan få tilstrekkelig leselys ved at varmen fra et telys blir omgjort til LED-lys med atten ganger så sterkt lys som det opprinnelige.

Også vi gratulerer «Årets solstråle»