– Våt har den vært. Juni, juli og august 2007 har vært blant de fire-fem våteste som er registrert. Men ikke kald. Sommertemperaturen i Norge har ligget to til tre grader OVER det normale, sier værstatistiker Bernt Lie.

Feriekaldt
Dermed viser tallene for sommeren, som foreligger i all sin detaljrikdom tirsdag, at det slett ikke har vært så ille med temperaturen som vi har gått rundt og innbilt oss. Lie mener at forklaringen ligger i høye temperaturer tidlig i juni, da folk fortsatt var på jobb. Den fine perioden ble kanskje ikke lagt merke til? Det har også vært til dels høye temperaturer mens det har regnet, noe som ikke akkurat har gitt noen sommerfølelse. Og så hadde Nord-Norge en lang, fin og varm periode, forklarer Lie.
Så feil kan vi altså ta, alle vi som har klaget over sommeren 2007. Det som kanskje har manglet er de gode, varme periodene mens folk flest har hatt ferie. Tropenettene har også manglet de fleste steder, noe Lie forklarer med lave sjøtemperaturer. Etter varme dager har sjøtemperaturen tvunget lufttemperaturen under 20 grader om natten.

Én tropenatt
– Vi har faktisk bare hatt en eneste tropenatt i Norge denne sommeren, og det var natten mellom 6. og 7. august. Da var Tingvoll Hanem på Nordmøre varmest med 21 grader som nattens laveste temperatur. I tillegg var det sju andre steder i Norge som alle hadde en laveste temperatur over 20 grader denne natten, nemlig målestasjoner i Verdal, Værnes, Stjørdal, Trondheim, Lærdal, Tafjord og Bergen.
Oslo Blindern hadde sin varmeste natt 11. juni med 19,7 grader som nattens laveste temperatur.
Tropedager, det vil si dagtemperaturer over 30 grader, er registrert tre steder i august, i Saltdal, Steinkjer og Orkdal. Registreringene ble gjort 7. og 8. august.

Fortsatt vått
August fortsatte som en våt måned, og lokalt i Bergensområdet og i Finnmark har målestasjoner registrert nesten det dobbelte av normal nedbør for måneden. Aller våtest var Takle i Ytre Sogn med 377,8 millimeter nedbør i august og Bergen Florida med 330,8 millimeter. Begge steder er det langt over normalen.
Tørrest i landet var Saltdal i Nordland med 22,3 millimeter nedbør i august.
– Det har vært mer nedbør enn normalt de fleste steder nord for Mjøsa, men også sør for Mjøsa har det kommet store mengder regn i løpet av kort tid. Det har bøttet ned, og i døgnet mellom 10. og 11. august ble det registrert 84,4 millimeter nedbør på målestasjonen Strømtangen fyr i Fredrikstad/Sarpsborg-området. Det er ny fylkesrekord for Østfold, sier Lie. (©NTB)