– Denne teknologien er kjent helt tilbake til 1870, forteller Lars Meinert i Zolas Energi på Hadeland. – Jeg fikk ideen da jeg så Ecofan, opplyser han. Det er ei vifte til å sette oppå vedovnen for å fordele varmlufta i rommet, og innmaten i denne er den samme som på Meinerts generatorer. Og fra idé var veien kort til et ordentlig produkt, som har tatt teknologien et skritt videre. Det har han fått produsert i Kina.

Zolas 4b
Sett den rett på ovnen

Vedfyrt strømlader

Meinert og østfoldingen Dag Hamre viste oss to forskjellige produkter på hyttemessa i 2013. Det ene er en generator som i den største versjonen kan lade 12-voltsbatterier til hyttestrømmen. Den minste er kjekk til å lade for eksempel pc-er og mobiltelefoner. – Det er veldig enkelt, demonstrerte de og satte den oppå en ovn hos en av de andre utstillerne. Hvis det hadde vært fyr i ovnen, ville den umiddelbart produsert strøm. Og i tillegg bidrar den til at lufta sirkulerer i rommet.

Stearinlys gir sterkt leselys

Det er ikke mye som skal til. En mindre sak produserer leselys ved hjelp av et telys. Som kjent er ikke telyset i seg selv noen god lyskilde, men ved hjelp av LED-teknologi også, økes lysstyrken til bortimot det tjuedobbelte.