Illustrasjon: Skjermdump fra Facebook.

Flere innbrudd og tyverier den seinere tid gjorde at hedølene var på vakt. Da den mistenkte ekvipasjen bestående av bil og tilhenger var på vei, satte de like godt opp en brøytetraktor som sperring. Da de ringte politiet, presenterte de registreringsnummeret på bilen og tilhengeren. Og politiet bekreftet at skiltene ikke tilhørte kjøretøyet. Men noen utrykning var ikke aktuelt.

– Vi fikk rett og slett beskjed om at politiet ikke kunne prioritere denne saken, forteller Håvard Sukke til Oppland Arbeiderblad.

Lokalt politiansatt aksjonerte

Imidlertid tok Sukke direkte kontakt med en politiansatt i Valdres.  Kort tid etter var fire patruljer på veg mot Hedalen. Der kom politiet til dekket bord og pågrep mannen, som var sperret inne mellom to kjøretøy på vegen opp mot Teinevassåsen.

– Det er klart vi er skuffet over at 112 ikke ga oss den hjelpa vi trengte. Dette skjedde rundt klokka 08.30 onsdag morgen. Dette er jo innenfor normalarbeidstid, og det må da finnes ressurser til å gjøre en slik jobb på dagtid, sier Sukke til OA.

5C7A4283
- Vi har flere tilfeller der vi opplever at politiet ikke vil rykke ut på det vi hadde fått hjelp med tidligere, sier ordfører i Sør-Aurdal, Kåre Helland.

- Nedprioritering av distriktene

Ordføreren i Sør-Aurdal, Kåre Helland, mener dette viser at nærpolitireformen ikke fungerer etter intensjonene.

– Sukke måtte altså ringe en politiansatt lokalt for å få hjelp. I løpet av ti minutt var aksjonen satt i gang. Da hadde det gått rundt 20 minutt siden Sukke ringte 112, og fortsatt hadde ikke politiet i Valdres fått beskjeden fra 112 om henvendelse fra Hedalen.

På Facebook takker Sukke bygdefolket som var med på å fakke tyven. Når politiet ikke rykker ut - ”er det godt å ha bekjentskaper i politiet”, skriver Sukke.

Her kan du lese Håvard Sukkes takk på FB

– Dette er en tydelig nedprioritering av distriktene. Hedalen er en ytterkant i Valdres, og Sør-Aurdal har ingen politiansatte lenger. Vi har flere tilfeller der vi opplever at politiet ikke vil rykke ut på det vi hadde fått hjelp med tidligere, sier Helland.

- Vi er mål for kriminelle

Ordføreren mener endringene i politiet i Valdres fører til at det blir mer kriminalitet i kommunen.

– Jeg opplever det slik at vi er blitt et mål for kriminelle. De vet at politiet ikke rykker ut, sier Helland.

Politiet mener saken handler om operasjonssentralens prioritering, ikke nærpolitireformen. Hva som der har skjedd vil ifølge OA bli undersøkt nærmere.

Både hyttefolk og reisebedrifter frykter for sikkerheten når nærpolitireformen blir innført.