Årets behandling av søknader for erstatning av tap av husdyr på beite er i gang hos fylkesmennene. Bøndene kan søke erstatning for dyr de mener er tatt av rovdyr, men må ikke dokumentere tapene. I Oppland er tallene for søknader allerede klare og viser at det er økning på 15 prosent i forhold til i fjor. Det søkes erstatning for 9.028 sau og lam, men det er bare dokumentasjon for at 365 dyr være tatt av rovdyr.
Beregninger som Aftenposten har foretatt viser at de 30 gaupene i Oppland må være svært velfødde. I forhold til de innmeldte tapene skal hvert av dyrene ha forsynt seg med 10 kilo sauekjøtt, halvparten av egen kroppsvekt, hver dag i løpet av sesongen.
Det kan også dokumenteres at 40 sauer er tatt av bjørn, men det er søkt om erstatning for 723 sauer som skal ha blitt bjørnens offer. Jerven er oppgitt til å være den største synderen og har fått ansvaret for nesten 5.000 saueliv.
Erfaringene viser at bøndene får erstatning for omtrent seks av ti tapte dyr. Rådgiver i Norges Bondelag, Ola Håvard Hoen, mener de innrapporterte tapstallene ikke er useriøse.
– Vi tror på disse tallene. Tap knyttet til rovdyr har eksplodert siden begynnelsen av 1990-tallet, sier han. (©NTB)