Norsk forening for farlig avfall mener bålene utgjør en betydelig forurensningskilde. Nå ber den folk være mer oppmerksomme på hva som kastes på St. Hans-bålet.


Tenker seg ikke om
– Det brennes mange giftbål på St. Hans-aften. Publikum vet tydeligvis ikke hvilke farer de utsetter seg selv og miljøet for. Trykkimpregnert trevirke inneholder eksempelvis arsen som ved brenning omdannes til arsenikk, opplyser foreningens styreleder Roar Hansen.

Han mener folk vil unngå å betale avgift for å levere avfall ved anleggene, og benytter sjansen til å brenne det opp i stedet. En annen grunn er at mange rett og slett er uomtenksomme, tror han.


Katser mer søppel
– Brenn rent trevirke, ikke virke som er impregnert eller malt. Kast heller ikke bildekk, plast eller isolasjonsmateriale på St. Hans-bålet, oppfordrer Hansen.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser samtidig at nordmenn har stadig mer søppel å kvitte seg med. I fjor kastet hver av oss i snitt 407 kilo søppel, noe som er 29 kilo mer enn året før. Det er den største økningen siden målingene startet.

Av 1,8 millioner tonn innsamlet husavfall, ble nesten halvparten sortert ut for gjenvinning. (ANB)