Av Leif Magne Flemmen

I Flesberg kommune i Buskerud har videovervåkningen redusert antallet hytteinnbrudd merkbart. På Havrefjell i Telemark har man installert en automatisk bomløsning basert på kortleser, som man er meget tilfreds med.
I Flesberg er kameraer satt opp i flere innkjørsler til flere hytteområder. Antall hytteinnbrudd har klart blitt redusert som følge av dette, sier lensmann Vidar Franksson til NRK Buskerud. – Jeg vil absolutt anbefale dette for andre, sier han.
 
Bomkort og Visa
På Havrefjell i Telemark har Havrefjell Utvikling sammen med grunneieren Statskog og velforeningen gått sammen om et automatisk bomsystem. Her dra de besøkende enten et betalingskort eller et bomkort som alle hytteeierne i området kjøper for en engangskostnad på 1500 kroner.
 
- Hytteeieren i området får tre bomkort som hvert er utstyrt med en brikke. Dette trekkes gjennom en føler ved bommen som da umiddelbart åpner seg. Folk som er på dagstur kan trekke et bankkort. Alle som passerer legger på denne måten igjen et spor, sier Knut Martin Felle i Havrefjell Utvikling til hytteavisen.no. Han er ikke i tvil om at løsningen virker forebyggende i forhold til innbrudd på hyttene.
 
- Vi har ikke vært mye utsatt for tyverier her på Havrefjell. Vi har kanskje hatt to-tre tilfeller. Men selv etter at den automatiske bommen kom opp er det de som har prøvd å finne penger her, de har ikke skjønt at det er slutt med kontanter for å betale for passeringen, sier Felle.Bomløsningen har samlet kostet 300 000-400 000 kroner, men den største kostnaden har vært å få fram strøm til anlegget.
- Vurderte dere videoovervåkning?
- Når vi har strøm kan vi også enkelt sette opp videoutstyr. Men jeg har forstått at det er en del sabotasje mot slike anlegg og at det derfor koster en del å holde dem vedlike, sier Felle.
 
Den store overraskelsen med den nye bommen er likevel ikke at den stopper innbruddstyver. Etter at den kom opp har inntektene fra bommen tatt seg vesentlig opp. Felle ser ikke bort fra at bompengeinntekten dobler seg med et nye systemet.
 
SMS åpner bommen
Firmaet Plasus har levert en rekke automatiserte trygghets- og sikkerhetstjenester omkring i landet. En etterspurt løsning når velforeninger, utbyggere og andre vil sikre veiene er automatiserte veibommer som åpnes med en sms fra mobilen.
 
- Det beste er å gjøre hytta tilgjengelig med veibom. Å utstyre den med alarm er også en god idé, sier salgssjef Torfinn S. Schiefloe. Plasus har leveren rekke automatiserte løsninger basert på sms til bommen. Mange installerer også overvåkningsutstyr i hyttene sine. Ved kysten er det ikke uvanlig med kameraer som automatisk fotograferer folk som kommer til brygga eller langs stien opp til hytta. Utfordringene i fjellet er annerledes.
 
– Når alarmen går, eller man observerer noe urovekkende på hytta, er det viktig at det er gjort avtale med noen i nærheten som kan rykke ut og sette sperre i veien, dra fram en tømmerstokk eller plassere et tungt kjøretøy i veien. Da kan man få holdt dem i veien til politiet kommer, sier Schiefloe.
 
Han mener det generelt kan være vanskelig å stoppe den organiserte hyttekriminaliteten. De som raider hytter rekognoserer grundig og plukker hyttefelt der de kommer lett til med bil.
 
Tviler på videoovervåkning
Torgeir Aarak i Aarak Alarm og sikkerhet i Treungen opplever daglig pågang fra hytteeiere i Vest-Telemark som ønsker å installere sikkerhetssystemer i hyttene sine. Han monterer ulike sikkerhetsløsninger som eller brukes i vanlige boliger. Systemet er knyttet opp til firmaets alarmsentral. Er det først installert har brukeren også tilgang til en del andre fasciliteter som å ringe hytta varm.
 
Han er ikke umiddelbart overbevist om at videoovervåkning av innkjørselsveier til hyttefeltene gir den sikkerhetseffekten man ønsker.
 
- For noen år siden ble det installert et godt videoovervåkningssystem ved bommen til hyttefeltet i Kyrkjebygdheia. Likevel ble feltet utsatt for en omfattende innbruddsserie. Man identifiserte den bilen som tyvene brukte, men den viste seg å tilhøre e-verket og var stjålet til formålet, sier Aarak. Videoovervåkningsutstyret ble senere plukket ned.