500_x1603200623813_250x167– Vi har foretatt målinger både i de fylkene der nettet er åpnet og der det skal åpnes. Vi har fått stadig bedre erfaring med målingene, så vi kan stole på det vi nå har kommet fram til. Disse dekningstallene gjelder på landsbasis, sier informasjonssjef Jørgen Thaule i NTV.
Hytter
Da NTV fikk konsesjon for utbygging av bakkenettet, var kravet at nettet skulle dekke minst 95 prosent av boligene og 70 prosent av fritidsboligene her i landet.
Når dekningen nå ser ut til å ligge hele 17 prosentpoeng over kravet for hytter, øker antallet hytteeiere som kan ta inn bakkenettet med flere titusener.
Thaule sier at dekningen når det gjelder hytter vil bli ytterligere utvidet.
– Vi har overoppfylt konsesjonskravet, men vi har tidligere sagt at vi kommer til å bygge ut mer dersom det er kommersielt interessant. Og det er det i flere hytteområder, så dekningen vil bli ytterligere utvidet, sier Thaule.
Dekningsområder
– Hvor skal hytteeiere henvende seg hvis de vil vite om de har dekning?
– Da skal de gå inn på vår hjemmeside, ntv.no. Der finner de alle opplysninger om hvor det er dekning, sier Thaule.
Han presiserer at det kan være nødvendig med utendørsantenne for å motta signalene en del steder. Noen TV-seere kan også trenge en signalforsterker for å få gode bilder, men det er ingen stor investering, sier Thaule til NTB.
Han anbefaler de som skal sette opp antenne å bruke litt tid på å tilpasse den så godt som mulig. Den skal kanskje stå der i 20 – 25 år, og da er det viktig at den er best mulig innstilt.
Bygger videre
Store deler av landet har nå mulighet til å ta inn bakkenettet. Den 4. mars kommer en viktig dag for NTV. Da stenges det analoge nettet i Rogaland. Da må alle som hittil har hatt vanlig antenne bestemme seg for bakkenett, parabol eller annen løsning. I motsatt fall blir det svart skjerm.
NTV opplyser at det nå er kommet flere dekodere på markedet, og de første TV-ene med innebygget dekoder kommer nå i salg. Det er også godkjent en dekoder som gir digitalt tekst-TV. Det innebærer en kraftig forbedring av dagens tekst-TV. Dekodere med opptaksmuligheter er derimot ikke kommet til Norge ennå. (©NTB)

Foto: Eikås hus og hytter