Foto: svenskatorp.se

- Vi har drevet ny kronerulling for å møte Statens arroganse i rettssystemet. Nå er vi klare for omkamp for våre grunnleggende borgerrettigheter, sier Einar Rudaa og Heidi Furustøl som er talspersoner for den nye foreningen, Norske Torpare.

- Etter vår oppfatning har Staten innført en ulogisk karanteneplikt om vi sover i husene våre. Vi aksepterer selvpålagt karantene under hele oppholdet, sier de i en pressemelding. Dette har vi tilbudt Staten helt siden 12. mars 2020, mens Staten har parert med ett års fritidshjem-forbud.

Ber om åpning frem til ny avgjørelse

Saksøkerne vant frem i Oslo Tingrett, men Staten har altså valgt å anke dommen. Derfor har de norske fritidshjemeierne også bedt Lagmannsretten om å åpne for overnatting på deres eiendommer i Sverige frem til retten har behandlet saken ferdig.

Foreningen og alle de tusen eierne av fritidsbolig i Sverige som støtter rettsprosessen økonomisk, opplever det som urimelig at Staten bestemte seg for å anke kun en og en halv time etter at Tingrettens dom forelå den 5. februar. Slik hytteeierne ser det trenerte staten hele prosessen ved å vente med å sende inn anken helt til siste dag og time av ankefristen.

Staten etter "torparnas" mening ikke gitt noen begrunnelse for den ulogiske karanteneplikten bare fordi man overnatter på fritidsboligen sin uten å ha kontakt med noen:
- Vi har en rekke ganger bedt om dialog og en minnelig løsning hele veien, men dette nekter Staten og Regjeringen. De har valgt å bare kjøre på i rettssystemet i stedet, sier Rudaa og Furustøl.

- For oss er det uforståelig og sårt at vi fortsatt blir satt i bås med vanlige turister og sydenturer, til tross for at dagens forskrift allerede behandler oss som en særskilt gruppe. Det vi snakker om er retten til å benytte og vedlikeholde vår egen eiendom, som tilfeldigvis ligger over grensen. Huset i Sverige er en viktig del av hjemmet vårt som politikerne nekter oss å overnatte i, sier de to talspersonene.

- Etter en kald vinter er det helt prekært med vedlikehold og tilsyn. Mange er nå veldig bekymret for hvor store skadene er, og flere har fått beskjed om at forsikringen ikke dekker skadene siden eierne ikke har hatt jevnlig tilsyn med eiendommen.

Helsemyndighetene åpnet for hyttebruk

- Vi står nå oppe i en alvorlig pandemi og den tredje bølge og nettopp derfor vil det etter vårt skjønn være positivt for smittevernet å gi tilgang til å overnatte på våre svenske eiendommer, akkurat slik som assisterende helsedirektør Espen Nakstad og FHI har sagt at det kan ha positiv effekt når man oppholder seg på sin norske fritidsbolig, sier de

- Det foreligger de facto en smittefaglig anbefaling fra FHI og Helsedirektoratet til at vi kan benytte og overnatte på våre svenske eiendommer uten nærkontakt og med tidsbegrensning, men politikerne har valgt å se helt bort fra dette, uttaler Rudaa og Furustøl i pressemeldingen.