Foto:©istockphoto.com/sabrina dei nobili
Det er Fylkesmannen i Oppland som mener det er på tide å få på plass en risikovurdering av de mest brukte stiene i jotnenes rike.
– Folk har et ansvar for seg selv i fjellet. Men det har skjedd en utvikling der folk ønsker mer merking, sier miljøvernsjef Lars Eide hos Fylkesmannen i Oppland til Aftenposten.
 
Han har bedt Statens naturoppsyn om å gå gjennom populære merkede og umerkede stier og ruter i Jotunheimen. Innen 1. oktober skal oppsynet foreslå eventuelle tiltak for å øke sikkerheten.
Bakgrunnen for Fylkesmannens initiativ er en ulykke i sommer der en ung kvinne falt ned fra et stup på Knutshø, en fjellrygg like ved Gjendesheim i Jotunheimen.
 
Myndighetene har hittil nektet å merke ruten langs ryggen, av hensyn til hekkende kongeørn. Fylkesmannen har imidlertid satt opp et skilt som forteller at stien kun egner seg for erfarne fjellfolk, og det er også satt opp varder.
Det blir ikke aktuelt med mer rekkverk, vaiere eller kjettinger for å hjelpe folk med å holde seg på beina i fjellheimen, varsler Eide. Men farlige og utsatte punkter bør enkelte steder kanskje merkes bedre, mener han.
– Vi ser ikke for oss slike sikringstiltak der det ikke er mye folk, men på ruter som Besseggen kan det være aktuelt for å lede folk inn på rett trasé, sier han. (©NTB)