Av Leif Magne Flemmen og Tom Brodin

– Prosjektet vil styrke Hankø som turistdestinasjon, samt styrke øyas infrastruktur og tjenestetilbud til glede også for hytteeierne på øya, hevder Os. Og legger til at utfallet var som ventet, men like fullt veldig gledelig.

Stridsspørsmålet som kunne stoppet utbyggingen, var om hytteanlegget kunne seksjoneres eller ikke. Det kan det, sier dommen i Oslo tingrett. Den ga utbyggerne fullt medhold, inkludert dekning av alle sakskostnadene.

Motparten, som var Staten, ved kommunal- og regionaldepartementet, har besluttet ikke å anke dommen.

– Vi noterer oss samtidig at alle sakene som har versert om hytteutbyggingen på Hankø har endt i vår favør, opplyser Os. En av disse ble behandlet i Fredrikstad Tingrett i fjor og er anket til lagmannsretten, hvor den skal opp i januar 2014. – Vi er trygge på utfallet av den saken, sier Os. Han eier selskapet sammen med Helge Mørk, Erik Klaveness og Henning Forsberg og legger til at det kan tenkes at de venter på en rettskraftig dom, men at det formelt sett ikke er nødvendig.

Kjendis-felttog mot planene

Prosessen med hytteanlegget skriver seg tilbake til 2004. Da ble planene lansert for 38 hytter tilknyttet Hankø Fjordhotell. Men prosjektet møtte stor motstand både i lokalbefolkningen og blant hyttenaboer. Blant de siste er kjente størrelser som filmregissør Harald Zwart, forfatter Ari Behn og prinsesse Märtha Louise. Os kalte, ifølge Fredriksstad Blad, motstanderne av utbyggingen for «aktivister» og hevdet de kom med påstander uten forankring i fakta.

Les også: Ampert om Hankø-hyttene

Nesten hundre år gammelt servitutt holdt ikke

Naboene benyttet et servitutt fra 1919 som sier at nye tomter på øya skal være på minst to mål ved tomtesalg. I retten ble denne bestemmelsen brukt for hva den var verdt for å hindre utbyggingen, men retten delte ikke dette synet, noe utbyggerne altså heller ikke tror lagmannsretten vil gjøre. Før rettssaken hadde planene allerede gått fram og tilbake i Fredrikstad kommune i årevis og vært hos Fylkesmannen i Østfold og i Miljøverndepartementet.