Får Fylkesmannen i Oppland det som han vil, kommer opplevelsen av å telte i uberørt natur snart til å være forbeholdt enstøinger. I et planforslag skal det nemlig bli forbudt for grupper av mennesker å gå utenom oppmerkede løyper. I tillegg blir det forbudt å kjøre opp skiløyper også i områdene omkring parken i store deler av året.

Påskerein
- Det mest komiske er at det vil bli lov å kjøre opp løypespor i parken mellom 15. februar og fram til fire dager etter 2. påskedag. Det virker nesten som om det er noen priviligerte som har tenkt seg hit i Påsken. Reinen på sin side feirer jo som kjent ikke Påske, sier Kari Haugrud Setsaas ved turisthytta ved Brekkeseter på Høvringen. Hun er mildt sagt oppgitt over et planforslag som viser stor mistillit til lokale guider og fjellfolk. Det hører også med til historien at antall besøkende til nasjonalparkene er stagnert her i landet.

I god vekst
Reinstammen i nasjonalparken og i landet ellers er i god vekst, og både bygdas egne og tilreisende jegere tar godt for seg av bestanden hvert år. Guidet jakt kommer til å bestå, mens planene vil forby natursafari. Det skal altså være greit å skyte, men ikke å nyte det flotte synet av villrein.
- Planen vil hindre turistnæringen i å drive vettug virksomhet. Vi har mye mer tillit til lokalkunnskap om rein og dynamisk naturoppsyn og ledelse, sier Kari. - Her har alltid respekten for natur og varsom ferdsel vært skriften på veggen. At et planarbeid skal vie så mye plass på skiløyper i detalj er også forunderlig, og kan vitne om større avmakt for de virkelige store truslene mot natur.

Kraftig kritikk
I en fersk rapport går Riksrevisjonen hardt ut mot manglende nasjonal og kommunal planlegging for å bevare naturområder. Det pekes på dårlig planlegging av utmarksaktivitet som hyttebygging som et problem, og da særlig for bærekraftig disponering av arealene. I klarspråk betyr dette at både det nasjonale og lokale miljøarbeidet her i landet har vært for dårlig.
- For oss virker det som om de nye planene er et angrep på de svakeste av naturelskerne, de som oppsøker parkene for å finne fred og harmoni, mens rasering av utmark forøvrig får passere, nå håper vi noen snart griper til fornuft, sier Kari Haugrud Setsaas på Brekkeseter.

Foto K. H. Setsaas