Det viser Sparebankforeningens forventningsbarometer for februar.
- Resultatet er ikke overraskende, for fortsatt ligger renten på et behagelig nivå i et historisk perspektiv. Norsk økonomi går svært godt for tiden, og næringslivet rapporterer om gode resultater, sier administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen.
- Selv om det er kommet enkelte advarsler om at toppen kanskje er nådd, er likevel hovedvekten av meldingene positive. Folk flest føler sikkerhet for egen inntekt, og det er skapt forventninger om et godt lønnsoppgjør, sier han.
Lite påvirket av renteøkning
Forrige måling, som ble gjort i slutten av november, viste også stor optimisme i befolkningen. Denne troen på egen og landets økonomi er styrket utover vinteren, til tross for at Norges Bank siden den gang har satt opp renten opp to ganger og dessuten varslet at flere økninger kommer.
- Husholdningenes fremtidstro synes ikke å være særlig påvirket av renteøkningene. Fortsatt er renten på et relativt lavt nivå, og det er heller ikke varslet noen dramatisk økning fremover. Dessuten er det en tredel av husholdningene som ikke har lån. De nyter tvert imot godt av renteøkningene, sier Hyttnes.
Gode tider i Norge
Det er særlig troen på at det går godt for landets økonomi som er styrket denne gangen. Hyttnes mener de gode tidene i næringslivet gjør at folk føler seg sikre på sin egen økonomi.
- Vi har nå den sterkeste sysselsettingsveksten på ti år, og vi må mer enn 30 år tilbake i tid for å finne en sterkere nedgang i ledigheten enn det vi for tiden opplever. Næringslivet melder om at det er flere ledige jobber enn ledige personer, sier han.
Forventningsbarometeret måler husholdningenes forventninger til egen og landets økonomi. Det er et samarbeid mellom Sparebankforeningen, Økonomisk Rapport og TNS Gallup. (©NTB