Villreinen er en viktig del av vår natur- og kulturarv, og Norge har et særlig internasjonalt ansvar for å sikre framtiden for villreinstammene og deres leveområder.

De to villreinsentrene skal være informasjons- og kompetansesentre som skal gi råd og veiledning overfor ulike forvaltningsaktører som kommuner og fylkeskommuner, villreinnemnder, villreinutvalg, grunneiere og rettighetshavere.

Det vil også bli satset på god informasjon rettet mot blant annet skoleverket, reiselivet og folk flest.

Det er oppnevnt et felles styre for stiftelsen med følgende sammensetning:

  • Karl Baadsvik (leder), Norsk institutt for naturforskning
  • Per Lykke, Tinn kommune
  • Else Hole Ulekleiv, Dovre kommune
  • Øystein Landsgård, Villreinrådet i Norge
  • Dorthe Huitfeldt, Norges Fjellstyresamband
  • Morten Johannesen, Fylkesmannen i Telemark
  • Kirsten Thyrum, Dovrefjellrådet

En daglig leder for hvert senter vil bli ansatt på nyåret.

Bakgrunnen for satsingen er tilrådningene fra prosjektet ”Villrein og Samfunn”, og stortingsmeldingen om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand som kom i 2005. Der er det blant annet slått fast at Norge har et særskilt ansvar som eneste land med gjenværende bestander av den ville europeiske fjellreinen, og at villreinens leveområder skal sikres.

Regjeringen har også sagt at den vil følge opp tilrådningene om å etablere nasjonale villreinområder og to europeiske villreinregioner.

Stortinget har fulgt opp dette i revidert nasjonalbudsjett for 2006 gjennom å bevilge 4,5 millioner kroner til etablering og drift av de to sentrene og 1,5 millioner kroner til to stillinger som naturveiledere i Statens Naturoppsyn tilknyttet hvert senter. Kostnadene på helårsbasis er estimert til i alt 9 millioner kroner.

Stortinget har forutsatt at satsingen i størst mulig grad bør samordnes med eksisterende nasjonalparksentre.

Tekst: Direktoratet for naturforvaltning