Av Tommy C. Olsen

Det er for tiden femti hytter tilsalgs på Hvaler, og flere kan det bli, siden omsetningen går tregt. Særlig hytter i det øverste skikt har ligget svært lenge ute til salgs, mange av de har ligget mer enn et år.

- Vi har fulgt med på prisene og markedet, vi solgte for ca et år siden hytta vår på Hvaler, men hadde vi solgt den for tre år siden hadde vi fått en god del mer, sier et ektepar som ønsker å være anonym. I stedet for familiehytta investerte de i luksusleilighet i vannkanten i Drøbak.

- Når vi sjekker på finn.no ser vi at mange av de samme hyttene ligger der ennå, sier ekteparet til hytteavisen.
 

Bør justere prisene

Meglere som kjenner markedet på Hvaler kan bekrefte av omsetningen av de dyreste hyttene nærmest står stille. I det rimeligste skiktet er det derimot god bevegelse, og selv om omsetningen hittil i år er dårligere enn i fjor, ser det ikke håpløst ut.

- Prisforventningene må være realistiske i forhold til markedet slik det er nå.  Mange har alt for høye forventninger på sine eiendommer og sammenligner gjerne med salg fra tidligere år, sier megler Bjørnar Brynildsen hos Eiendomsmegler Krogsveen i Fredrikstad. 

Det er særlig attraktive objekter som skaper høye forventninger. I media har det ofte blitt slått opp rekordpriser, men ifølge meglerne handler dette ofte om at to eller tre budgivere har fått los, og i kampens hete kan prisene stige uforholdsmessig høyt.
 

- Det kan også være spesielle kvaliteter som gjør at en hytte selges til rekordpris, sier Brynildsen.

Mer realistisk

Hvaler har i mange år vært et sikkert varemerke i hyttemarkedet, noe som borget for høye priser og sikre investeringer. Å ha hytte på Hvaler har vært ensbetydende med å være vellykket.

Pr. 1 september 2013 kan man sikre seg hytte på Hvaler til under en mill. Det er også et dusin hytter til salgs under to mill.

- Hvaler er ikke det det var, det kan være flere ting, som endrede reisevaner og muligheter for å sikre seg noe i utlandet. Vi har valgt å beholde leiligheten i Spania, der er det jo alltid sikkert ferievær og med stadig bedre flytilbud er det en smal sak, sier ekteparet til Hytteavisen.

Et godt råd på veien kan være å spørre megler hvor lenge hytta har ligget for salg, i annonsene på finn er man nemlig påpasselig med å sørge for at dette ikke fremgår.