Stadig flere jakter på hjort. Foto: ©istockphoto.com/Paul Tessier
Statistisk sentralbyrås statistikk viser at utbyttet av storfugl var det største på 14 år og 52 prosent høyere enn året før. Utbyttet av orrfugl økte med 57 prosent.
Når det gjelder rype, viser tallene en liten oppgang, men det er store svingninger fra fylke til fylke.
Antallet felte rådyr økte med 19 prosent sammenlignet med jaktåret før, men dette var det dårligste året på 20 år.
Statistikken viser ellers at stadig flere jakter hjort. I fjor høst kom antallet jegere opp i 34.800, 3,6 prosent flere enn året før. Men fortsatt er det færre som jakter hjort enn elg selv om fellingskvotene er omtrent like store.
Kvinner som jakter vilt blir et stadig mer vanlig syn. Sist jaktår var kvinneandelen 6,5 prosent av dem som løste jegeravgift.

Storfuglvekst
Man må tilbake til jaktåret 1993/94 for å finne et tilsvarende høyt utbytte av storfugl, og det har vært en økning i de fleste fylkene. I trøndelagsfylkene og Nordland ble utbyttet om lag fordoblet fra året får. Flest storfugl ble skutt i Hedmark.
Rypejakten ble mer variabel. Det totale utbyttet ble omtrent som året får, men det er store svingninger fra fylke til fylke. I Finnmark var det nedgang i antallet skutte liryper på 25 prosent, mens det var et godt jaktår i trøndelagsfylkene og Nordland.

Flest rådyr i Nord-Trøndelag
Nord-Trøndelag har overtatt som det beste fylket når det gjelder rådyrjakt. De to siste årene har fylket gått forbi Østfold. Siden jaktåret 2001/2002 har utbyttet av rådyr blitt fordoblet i Nord-Trøndelag.
I alt ble det felt 29.800 rådyr siste jaktår, en oppgang på 19 prosent fra året før.

Flest bygdefolk
Jaktstatistikken viser videre at om lag 7 prosent av mennene har jaktet i 2007/2008. Engerdal i Hedmark og Lierne i Nord-Trøndelag er de kommunene som har flest mannlige jegere over 16 år sett i forhold til folketallet, Henholdsvis 46 og 43 prosent har oppgitt å ha vært på jakt. I Oslo og Bergen har bare 3 prosent av de mannlige innbyggerne jaktet. (©NTB)