Bilister på deler av Østlandet ble overrasket av snøvær torsdag morgen. Både langs E134 i Telemark og på veiene i Oppland ble det meldt om utforkjøringer.

– Det har vært kuling og snødrev på E134 fra Haukeli og ned til Seljord. Tre biler kjørte ut av veien ved Nutheim, og vi har stoppet noen trailere som ikke var godt nok skodd etter forholdene, sier operasjonsleder Bjørn Korssjøen i Telemark politidistrikt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).


Mer vær i vente
Trafikken gikk imidlertid greit igjen i Telemark torsdag kveld. Men det varer neppe lenge, de siste dagene har et nedbørsområde skapt flom og kaos i Spania og Portugal. Natt til fredag var det samme nedbørsområdet ventet til Sør-Norge, og lavtrykket har ikke avtatt i styrke.

– Det har foreløpig ikke vært spesielt mye nedbør her på Vestlandet, men natt til fredag venter vi sterk vind. I Rogaland og Hordaland venter vi nordvestlig liten og forbigående full storm, men vinden blir kortvarig, sier meteorologkonsulent Magnus Anglevik i Meteorologisk institutt.

Politiet i Rogaland hadde torsdag kveld ikke fått melding om skader eller episoder i forbindelse med været.


Fin oktober
Men til tross for høststormer, regn og sludd, har ikke befolkningen i Sør-Norge grunn til å klage. Det har vært både varmere og tørrere enn normalt i oktober.

– For Vestlandet sin del vil oktober 2006 være blant de ti varmeste oktobermånedene vi har registrert. Hittil har gjennomsnittstemperaturen vært 11,3 grader, mot normalt 8,6, sier Anglevik.

Høststormen som feier over kysten fredag ventes å bli en helt normal høststorm, både når det gjelder vind og nedbør.

– Det blir nok helt normalt, ja. Det er mer unormalt at vi har hatt så lite vind og nedbør på Vestlandet hittil, sier meteorologkonsulenten.

For Nord-Norge sin del har oktober vært omtrent som normalt, og snøen har allerede falt flere steder i våre nordligste fylker. Nord-Norge slipper også unna det kraftige lavtrykket, bare sørlige deler av Nordland vil merke det i form av liten kuling. (ANB)