De siste dagers kulde har ikke styrket isen da det samtidig har kommet svært lett og isolerende snø. Vann som hadde utrygg is før snøfallet er derfor fortsatt utrygge, melder Telen.

De aller fleste vann i lavlandet på Østlandet har likevel 30-50 cm is, men særlig på de største og dypeste er det ennå store variasjoner i istykkelsen. Enkelte vann har også isfrie partier, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Vannene er stort sett dekket med snø. Det er betydelig overvann mange steder, mens andre steder har overvannet frosset til ny is. I fjellet isla små vann seg rundt 20. oktober, mellomstore vann i starten av november, og de største i starten av desember. I fjellet er alle vann nå farbare bortsett fra der vannet strømmer. Istykkelsen er 50-70 cm.

LES OGSÅ: NÅ BETJENER HAN HYTTEFOLK HELE ÅRET

Generelt fraråder NVE ferdsel på is som er tynnere enn 10 cm. Det er viktig at du undersøker istykkelsen. Gå alltid minst to i følge og ha med kasteline eller tau. Kasteline er billig, lett og redder liv.

Ispigger rundt halsen anbefales også, men kan ikke erstatte kasteline fordi det kan være svært vanskelig å ta seg opp av et hull i isen alene. Er du langt fra folk eller bil, bør du også ha med tørt skift i en vanntett pose

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE