Men hva er billig? Den som vil berge situasjonen med ved kan fort brenne seg. Ved kan være billigere enn strøm, men kan også være betydelig dyrere – helt opp til 2,30 kroner per kilowattime dersom veden kjøpes på en bensinstasjon og ovnen er av en gammel, dårlig type.
Varmepumpe eller biobrensel (pellets) er ekspertenes anbefaling for den som vil ha redusert strømregning.

Her er prisene

NTB har bedt ENØK-senteret i Møre og Romsdal regne på prisen per kilowattime (kWh) for ulike energiformer, med prisene som gjelder nå i slutten av august lagt til grunn: Her er resultatet:
Strøm: 100 øre/kWh
Ved: 50-85 øre/kWh (storsekk/sekk)
Pellets: 50 øre/kWh (storsekk)
Olje: 75 øre/kWh (minst 2.000 liter)
Parafin: 85 øre/kWh (minst 1.000 liter)
Varmepumpe: 35 øre/kWh (luft/luft - 2/3 av energien er gratis)
Daglig leder ved ENØK-senteret AS, Harald Jarnes Lillebø, sier i en kommentar til NTB at det kan være lokale variasjoner, ikke minst når det gjelder ved.
– Ved er vanskelig, og publikum må passe godt på, sier han.

Bort fra strøm

Lillebø har flere gode råd for den som vil spare penger på energibruken i vinter. Ett av dem er at det er like godt å hoppe i det som å krype i det. Da tenker han på nordmenns måte å varme opp husene sine på, som er basert på en tradisjonell, særnorsk og lav strømpris. Den tiden er definitivt over.
– Folk kan like godt bestemme seg for å velge bort strøm som oppvarmingskilde. Strøm er i dag den absolutt dyreste energikilden, og gjør folk veldig sårbare for prissvingninger. En gjennomsnittshusstand som bruker 12.000 kroner til oppvarming av boligen med strøm som energikilde, vil doble dette beløpet dersom strømprisen stiger til 2 kroner per kilowattime. Og det er ikke usannsynlig.

Pellets og varmepumpe

Lillebøs anbefaling er biobrensel (pellets) eller varmepumpe, som både er langt rimeligere og svinger mindre med strømprisene.
– I Norge blir 70 prosent av oppvarmingen i boliger og næringsbygg gjort med elektrisitet. Til sammenligning bruker svenskene bare 16 prosent og danskene 5 prosent strøm. Resten er andre energiformer. En vanlig husstand kan med enkle grep spare mellom 5.000 og 6.000 kroner ved å unngå unødig bruk av strøm uten at komforten blir redusert, sier Lillebø.
Han anbefaler også nordmenn som har vært vant til billig strøm gjennom mange år å lære seg noen enkle sparetriks denne vinteren: Skru av lyset og skru ned varmen når du går ut. Lukk døra etter deg når du går ut av et rom. (©NTB)