Bildet over: Retten på befaring på Veierland, med begge parter representert.

Lagmannsretten har også bestemt at naboene skal få fortsette å bruke de eksisterende stiene ned til brygga over Ramskis tomt. Trond Ramski anket tingrettens beslutning om at naboene hadde rett til båtfeste på brygga hans, men den anken ble avvist av lagmannsretten.

Advokat for naboene, Arne Lie, sier de er fornøyd med dommen fra lagmannsretten.

- Mine klienter er veldig glade. Dette er en full seier for dem, og de fikk medhold i alle sine anker, sier Lie. En av naboene ble i tingretten ikke tilkjent retten til å bade fra Ramskis brygge, dette ble omgjort i lagmannsretten.

- Det føltes absurd at de, som har hytte 40 meter fra vannet, ikke skulle få lov til å bade fra brygga. Dette er en god og riktig dom, sier Lie til Tønsbergs Blad.

Får bade- og båtrett

De to hyttenaboene stevnet Ramski for retten i 2009. Finansmannen Ramski kjøpte eiendommen i 2003, og i tiden etter det fikk naboene ikke lenger lov bruke stien og brygga de har benyttet langt tilbake i tid. ---- @Tekst.m.innr:Etter rundene i tingretten ble det bestemt at:

  • Hyttenaboene måtte legge om stien ned til vannet
  • Hytteeier Gerd Holmboe-Ottesen ikke fikk bade fra brygga
  • Hytteeier Brit Hernes og hennes gjester fikk bade fra brygga, men kun så lenge hytta fortsatt tilhører Hernes eller hennes etterkommere
  • Hyttenaboene får feste båtene til Ramskis brygge og har også rett til å iverksette nødvendig vedlikehold av brygga.

Hyttenaboene anket de tre første beslutningene, og fikk medhold. Heretter kan de bruke de eksisterende stiene ned til bryggen, og baderetten følger nå eiendommen, samme hvem som bor der. Ramskis anket det siste punktet fra tingretten, men fikk altså ikke medhold.

Klar tale fra retten

Dommen fra lagmannsretten er detaljert og har et til dels uvanlig klart språk om hvordan bruken av brygga skal skje i fremtiden: "Det ligger i baderetten at rettighetshaver har rett til opphold på bryggen i tilknytning til selve utøvelsen av rettigheten. Opphold og soling utover det som er tilstrekkelig for å bli tørr etter badet, vil ligge utenfor baderetten", skriver lagmannsretten, som legger til at naboene ikke har rett til å ha solsenger eller bademøbler på brygga.

I rettsrundene kom det fram at situasjonen på stedet var såpass betent at lagmannsretten føler det er på sin plass å komme med en formaning til Ramski.

"«Slik lagmannsretten har oppfattet situasjonen, har Ramskis leieboer opptrådt på en slik måte at Holmboe-Ottesen og Brit Hernes nå vegrer seg for å bruke hytteeiendommene. Det må bli Ramskis oppgave å få slutt på dette", står det i dommen.

Millionkostnad

Trond Ramski må ut med 1,1 millioner hvis lagmannsrettens dom i bryggetvisten blir rettskraftig. Agder lagmannsrett har gitt to hytteeiere fullt medhold i deres krav om å bruke Ramskis brygge på Nordre Alby, bade fra brygga og gå mellom hyttene og brygga langs den stien de mener de har brukt i alle år.

Lagmannsretten konkluderer at hytteeierne har krav på full erstatning for sine saksomkostninger og dømte Ramski til å betale 294.808 kroner som advokat Arne Lie ville krevd fra sine klienter om de hadde tapt saken. I summen ligger rettsgebyr på 9460 kroner og ankegebyr 30.960 kroner.

Lie oppgir i saksomkostningsoppgaven at hans timepris er 1400 kroner pluss moms. En tidligere hytteeier trådte inn som partshjelper i lagmannsretten, og hans advokat krevde 118.000 kroner for jobben. Også det beløpet ble Ramski dømt til å betale. Lagmannsretten dømte Ramski til å betale til sammen 412.808 kroner.

Trond Ramski har selv hatt over 680.000 kroner i utgifter til juridisk hjelp i tvistesaken. Advokat Morten Steenstrup førte Ramskis sak i både Tønsberg tingrett og Agder lagmannsrett. I lagmannsretten leverte Steenstrup saksomkostningsoppgaver på til sammen 685.614 kroner, og han nedla påstand om at hytteeierne skulle dømmes til å betale nevnte beløp.

Ut fra Steenstrups saksomkostningsoppgaver har Tønsbergs Blad beregnet at han har en timepris på 2500 kroner, og når 25 prosent moms er plusset på, må klienten ut med 3125 kroner for hver time Steenstrup skriver regning for.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE