Varden.no skriver at den rød-grønne regjeringen åpner for å innføre eiendomsskatt også utenfor de såkalte bymessige strøk. Dermed kan det sopes inn penger fra hytter og fritidsboliger til kommunekassene. Muligheten til ekstra skattekroner kommer på flere kommunestyrekart fram mot årsskiftet. Men politikerne vet også at en slik skatt er det svært delte meninger om.
Hvor mange millioner det snakkes om har ingen oversikt over. Men bare i Siljan er anslaget 1,3 millioner kroner og 2,5 millioner kroner i Bamble.

Ordfører Erling Laland i Kragerø tenker ikke bare på penger. Rettferdighetsprinsippet slår også inn.
- På spørsmål om hva dette vil kunne innebære i økte inntekter for kommunen er det altfor tidlig å si. Det viktigste er at det blir rettferdig for alle. Dermed er det aktuelt innføre eiendomsskatt i hele kommunen om forskriften ikke setter begrensninger, sier ordfører Laland.
- Har vi først eiendomsskatt så bør hovedregelen være at det gjelder alle. Eiendomsskatt i seg selv burde være et nasjonalt diskusjonstema i forhold til inntektsfordelingssystemet. Rike kommuner med mye unge mennesker og et høyt inntektsnivå innfører ikke eiendomsskatt fordi de fra før har et godt inntektsnivå. Flere kommuner har andre inntekter som gjør at de kan opprettholde et tjenestenivå uten eiendomsskatt. Ordfører Rolf Erling Andersen i Skien varsler gjennomgang og konsekvensvurdering før avgjørelse, skriver varden.no.

Varden.no skriver videre at rådmann Lars-Arne Oldernes i Bø har konkretisert den kommunale behandlingen av eiendomsskatten. Saken er bestilt til kommunestyrebehandling 30. oktober. Men rådmann Oldernes legger til at det følgelig ikke er tatt noen konklusjon nå på om eiendomsskatten skal innføres i hele kommunen. Også Nome kommune regner med å ha en sak ferdig på eiendomsskatten til høsten.
I Sauherad er ordfører Hans Sundsvalen åpen for at det kan være aktuelt med eiendomsskatt for hele kommunen. Notodden sitter på gjerdet, men holder seg til den gamle definisjonen om bymessige strøk når området blir vurdert utvidet. Spørsmålet om det skal innføres eiendomsskatt for hele kommunen vil bli vurdert sammen med neste års budsjettforslag.

Men om eiere av hytter og fritidshus frykter eiendomsskatten, så kan de føle seg trygge i vestre delen av fylket.
Ordfører Arne Vinje i hyttekommunen Vinje er krystallklar med motsatt syn: Verken administrasjonen eller formannskapet legger opp til generell eiendomsskatt i Vinje i budsjettet for 2007 eller i økonomiplanen fram til 2010.
Rådmann Kristian Torp-Hansen i Seljord minner om at vedtaket med alminnelig eiendomsskatt ble opphevet i august for tre år siden. En gjeninnføring er neppe aktuelt med mindre den økonomiske situasjonen skulle bli forverret.
Mens ordføreren i Kragerø holder seg til rettferdighetsprinsippet, kan han føle seg trygg med å ha fritidseiendom i Kviteseid.
Kommunen har skatt på verker og bruk, men innføring av en generell eiendomsskatt er ikke aktuelt, slår rådmann Tor Borgenvik fast. Samme innstilling har administrasjonen i Fyresdal og Hjartdal også, skriver Varden.no.

Bilde: Favoritthytten AS