En fin vinterdag på Vegglifjell med Gaustatoppen i bakgrunnen. Foto: Veggli Eiendom

Telemark fylkeskommune bevilget i vår 350.000 kroner til et forprosjekt for den kombinerte ski- og veitunnelen mellom Tinn og Rollag på Veggelifjell. Imidlertid bevilget ikke Buskerud og Innovasjon Norge så mye som forventet, og rådmannen foreslår at Telemark tar resten av regningen på 150 000 kroner slik at forprosjektet blir fullfinansiert.

Bærekraftig hytteutvikling
Dette er bare en del av den potten Telemark-rådmannen foreslår for å styrke Kongsberg-regionen. Et annet prosjektet rådmannen foreslår å støtte dreier seg om å utvikle felles prinsipper innen regionen når det gjelder en helhetlig balanse mellom verneområder, friluftsområder og hyttebygging. Prosjektet skal gi en bærekraftig utvikling både for fortetting av eksisterende hytteområder og for nye. Prosjektet innebærer bl.a. å utarbeide planer, gjennomføre lokale og regionale konferanser, foreta veiledning, opprette nettverk og vedlikeholde materiell og kompetanse. Prosjektkostnadene er på 1,4 mill, og av dette foreslås det at Buskerud fylkeskommune dekker 400.000 og Telemark fylkeskommune 300.000.

Profilere boligtilbud
Videre ønsker fylkesadministrasjonen et prosjekt som kan bidra til å synliggjøre boligtilbudene i regionen. Hovedmålet med prosjektet er å bidra til å øke tallet på innbyggere. Prosjektet går ut på å kartlegge boligtilbud, informere nyinnflyttede og synliggjøre regionens mangfold. Prosjektet skal koste 2,5 mill., og av dette foreslår fylkesrådmannen at Telemark dekker 300.000 hvert år i to år.
 
Tilskuddene skal tas fra fylkeskommunens regionale utviklingsmidler som overføres fra Kommunal- og regionaldepartementet, foreslår fylkesrådmann Grønås. Hovedutvalget for næring og det gode bosted behandler saken i sitt møte 16. september.
 
Tunnelprosjektet
Endelig ønsker rådmannen å få tunnelprosjektet - den kombinerte veg- og skitunnelen gjennom Vegglifjell på grensa mellom Tinn og Rollag- videre med tanke på at den kan bli en realitet om noen år.
 
Det er bred oppslutning om prosjektet  både fra kommunene, grunneiere, hytteeiere, Skiforbundet og idrettskretsene i Buskerud, Telemark og Vestfold. Veitunnelen blir ca. 2 km lang og skal bare være åpen for biltrafikk i vinterhalvåret. Sommerstid er tanken at trafikken ledes over fjellovergangen som bare er en kilometer lenger. Vinterstid vil tunnelen gjøre kjøreavstanden mellom Tinn og Rollag 15 mil kortere.
- Dette vil få stor betydning for næringslivet i området, og gjøre Veggelifjell mer attraktivt for hyttebygging, sier prosjektleder Dag Åsmund Bilstad i Invida AS til Telem ark Fylkeskommunes hjemmeside. Hele prosjektet har en kostnad på omkring 100 mill. kroner.

Skiaktivitet hele året
- Vi har allerede godt håp om bidrag på 30-40 mill. kroner fra utbyggere og grunneiere som ser økte muligheter for salg av tomter og hytter. Kombinasjonen av veitunnel og skitunnel er tenkt slik at veitunnelen kan benyttes til skiarena i perioden mai/juni til oktober/november når sommerveien er åpen. Men i tillegg planlegger vi en grentunnel på anslagsvis 500 meter som kan brukes til langrenn og skiskyting hele året. Det vil øke bruksverdien betydelig. Tilsvarende tunneler i Sverige og Finland har 30-40.000 besøkende hvert år, og brukerne er både mosjonister og aktive utøvere, sier prosjektlederen.

Hvis planene blir realisert kan dette bli Norges første skitunnel.
 Kongsbergregionen består av Telemark-kommunene Notodden, Tinn og Hjartdal og Buskerud-kommunene Kongsberg, Nore og Uvdal, Rollag og Flesberg.