Når vi kommer til hytta og fyrer opp nå på våren, våkner nemlig fugleloppene liv. Det er mange måter å få dem i hus på. Kanskje har du fjernet et gammelt fuglereir og fått dem i klærne. Kanskje "hoppet de på deg" da du luftet sengetøyet. Er de først kommet i hus, kan de bli rett så plagsomme.

- Mange får stikk, spesielt på beina og rundt midjen av fugleloppene, sier avdelingsdirektør Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttets avdeling for skadedyrkontroll. Hvordan vi reagerer på loppenes bitt varierer. Noen får store merker og kraftig kløe over lengre tid, andre merker lite til dem. Hvis ikke årsaken til loppene fjernes, vil man bli bitt om og om igjen.

Preben Ottesen
Preben Ottesen fra Folkehelseinstituttet. Foto: Anne Lene Solbakken

Tørre reir

- Lopper som sendes inn for identifisering, viser seg som regel nettopp å være fugleloppa Ceratophyllus gallinae). Den er brunsvart, 2-3 mm lang og sammentrykt fra sidene, slik at de seks beina synes å være festet på den ene siden av kroppen, sier Ottesen. Fuglelopper holder til i i tørre fuglereir, for eksempel i fuglekasser, under takskjegg og takstein, i veggventiler og forekommer over hele landet i reirene til mange fuglearter. Fugleloppa formerer seg om våren og har larver i reir med fugleunger. Den overvintrer som voksen loppe i fuglereiret. Neste vår, fra mars til juni, kryper loppene ut mot inngangen til reiret og står klare til å ta spranget over på en fuglevert. Loppene hopper mot fugler, mennesker, katter og andre som forstyrrer reirplassen. Lopper som bommer på vertsdyret vil havne på bakken under reiret, hvor de fortsetter å vente på et vertsdyr. Slike lopper vil angripe på beina. Katter får ofte lopper på seg og tar dem med inn i huset. Her kravler loppene av katten og kan angripe husets andre beboere, også mennesker.

Slik blir du kvitt dem

Loppene kommer alltid fra et fuglereir. For å bli kvitt dem, eller forhindre at de kommer inn i hytta, må fjorårets fuglereir oppspores og fjernes:

* Sprøyt med insektmiddel i sprayboks på reirstedet før og etter fjerningen og på gulvet eller bakken under reiret.

* Sprøyting av værelser i hytte og hus har ingen hensikt. Fugleloppa tåler ikke oppvarmet innendørsklima i mer enn 1-2 uker. Den tørker inn og dør uten å kunne formere seg i bolighus. I uoppvarmede hytter derimot overlever den lengre.

* Årets nye fuglereir fjernes helst 2-3 uker etter at ungene er fløyet. Da er det minst lopper. Bruk regntøy slik at loppene preller av og ikke kryper inn i genseren. Putt reiret direkte i en plastpose.

* Sykdomsoverføring med fuglelopper til mennesker er ikke kjent her i landet.

Snølopper

En annen våryr gjest er "snøloppa" eller spretthaler (Collembola). Du kan se dem som små svarte prikker som spretter rundt på snøen. Det kan være 10 000 av dem på en kvadratmeter. Spretthaler biter ikke mennesker og forårsaker ikke sykdom om små barn skulle komme til å spise dem sammen med litt snø. Blir de fanget i skisporet etterlater de seg en egen mørk fiolett farge.

Kilde: Folkehelseinstituttet

NB: La deg likevel ikke skremme fra å henge opp fuglekasser rundt hytta. De er nyttige for hullrugerne, og det er veldig hyggelig for både store og små å ha småfuglene rundt oss.