Tekst og foto: Chera Westman/ifi.no

Vær og vind setter spor på treverket, både på hytter og hus, og utendørs er det få ting som slites mer enn de store horisontale treflatene på terrasse og trapper. Regn, snøslaps og sol kan gjøre stor skade, men med litt vedlikehold kan treverket holde seg fint i mange år. Et strøk terrassebeis gjør treverket både vannavstøtende og beskytter mot solens nedbrytning. Samtidig gir beisen både farge og glans, samt fremhever mønsteret i treverket.

Ved behandlingen er det viktig å følge anvisningen fra leverandøren av terrassebeisen. Etter påføring må plattingen tørke godt før den blir tatt i bruk. 

terrasse3
Etter vask, rens og sliping er plattingen klar for ny behandling.

Forarbeid

Start med å feie og vaske flatene som skal behandles. Deretter er det bra å rense treverket, slik at rester fra gammel behandling fjernes så langt som mulig. Er treverket slitt og flisete anbefales å slipe det til det fremstår som lyst i fargen og uten fliser. Siden beis er en transparent behandling, vil underlagets egenfarge ha innvirkning på sluttresultatet. Skal plattingen få en annen farge enn den hadde fra før, må alle rester av gammel behandling slipes vekk eller fjernes kjemisk.

Terrassebeis finnes i utvalgte farger i egne fargekart, men det er mange ganger også mulig å få blandet en egen farge. 

terrasse4
Beisen påføres med en malepad som er montert på justerbart forlengerskaft. Paden gjør at beisen ikke spruter, og legges på i et jevnt strøk.

Påfør beis

Beisen påføres gjerne med malepad på forlengerskaft, som er et spesialverktøy for effektiv påføring på blant annet terrasser. Med pad påføres raskt et jevnt sjikt, uten at det spruter. I hjørner, og til rekkverk og opptrinn på trapper, brukes en flat, bred pensel til påføring. Beisen skal påføres i ett tynt sjikt, og det er viktig å arbeide med ett bord av gangen, og i hele bordets lengde. Da unngår du skjolder ved start og stopp, samt overlappinger som vil være synlig etter at beisen har tørket. 

terrasse5
Til beising av rekkverk og opptrinn i trappen, brukes en flat, bred pensel. Det er viktig å arbeide i hele bordets lengde for å unngå skjolder.

Strøk nummer to

Er treverket meget tørt og trekker godt, kan det være behov for et andre strøk. Men beisen skal ikke danne sjikt. Beis som ikke trekker inn, men danner våte flekker på underlaget, må tørkes vekk.

Jo flere strøk som påføres, dess mer intens blir fargen. Hvis flere strøk påføres er det også viktig å overholde tørketidene som er angitt på emballasjen. 

terrasse6
Terrassebeis som utsettes for regn før den har tørket, vil kunne få skjolder. Ved et plutselig, lite regnskyll, er det lurt å ha en presenning klar.

Vær obs på regn

Før beisen er tørket, skal det helst ikke regne på overflaten. Med det lunefulle været vi har i Norge, er det ikke alltid lett å forutse små, plutselige regnskyll. Derfor er det bra å ha en presenning liggende parat, som man kan trekke over hvis det uforutsett begynner å regne.