Spesielt på Sør- og Vestlandet var situasjonen ille. Mange elver ble regnet som døde da DN satte i gang et omfattende program med kalking.
En oversikt viser at mens det i 1991 ble tatt til sammen 2.500 laks i 22 elver, ble det i 2005 tatt hele 22.000 laks i de samme vassdragene. DN venter at det blir tatt enda mer laks de neste årene, etter hvert som elvene blir helt friskmeldte.
– Vannkvaliteten er blitt betydelig bedre etter kalkingen. Vi følger nå livet i elvene nøye og ser svært positive resultater for laksestammene, sier seniorforsker Roy M. Langåker i Direktoratet for naturforvaltning til Aftenposten.
Staten bruker hvert år cirka 50 millioner kroner for å kalke sure elver. Langåker sier det tar cirka 15 år fra kalkingen begynner til vassdraget igjen er fullt fungerende.
– Den norske metoden med kalking skaper oppmerksomhet også i utlandet. Mye av kunnskapen er nå overført til USA og Canada, der man kalker sine sure vassdrag etter samme fremgangsmåte som i Norge, sier Langåker. (©NTB)